#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
4 łyżki oleju kokosowego lub masła/ 4 tbs cocco oil or butter/ 4 cucchiai di olio di cocco o burro
2 szklanki mąki pszennej/ 2 cups white all purpose flour/ 2 tazze di farina
2 banany/ 2 bananas/ 2 banane
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaio di lievito
owoce sezonowe: maliny, jeżyny lub jagody/ seasonal fruit: raspberries, blackberries, bluberries/ frutta di stagione (lamponi, frutti di bosco)
+Posypka (kruszonka):/ For the crumble:/ Per la crosta:
50 g cukru/ 50 g sugar/ 50 g di zucchero
50 g masła/ 50 g butter/ 50 g di burro
50 g mąki/ 50 g al purpose flour/ 50 g di farina
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść i odłożyć. | Knead all the crumble ingredients. | Lavorere bene tutti gli ingredienti della crosta.
Polski
Wykonanie: Jajka miksujemy z bananami i masłem (ew. olejem kokosowym), dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelewamy ciasto do papierowych foremek, na wierzch układamy owoce (na zdjęciach są to maliny) i posypujemy posypką (kruszonką). Pieczemy w 180 st. ok 25 minut.
English
Method: Whisk the eggs with bananas and oil/butter, add the flour with baking powder and stir well. Pour into the cupcake forms, cover with the fruit (in the pictures you can see the raspberries) and sprinkle with the crumble on the top. Bake for about 25 minutes.
Come si fa: Sbattere o frullare le uova, le banane con il burro oppure l'olio di cocco ed amalgamare la farina con il lievito. Riempire i pirottini a meta' con l'impasto e coprire con la frutta (per esempio i lamponi) e mettere sopra un po di' crosta. Far cuocere per circa 25 minuti nel forno riscaldato a 180 gradi.
No comments:
Post a Comment