Labels

Lunch (190) Pranzo (190) Obiad (184) Cena (153) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (130) Ciastka (123) Dolcetti (119) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (89) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

10/04/2017

Sernik świąteczny - Polish Quark Cheesecake - Cheesecake alla polacca

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
Spód/ Pastry/ L'impasto
150 g - 200 g sucharek/ 5-7 oz melba toasts/ 150- 200 g di fette biscottate
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
60 g cukru / 2 oz sugar/ 60 g di zucchero
2 łyżki kakao/ 2 tbs cocoa/ 2 cucchiai di cacao

Serowe wypełnienie/ Filling/ Ripieno
1kg tłustego twarogu/ 35 oz minced quark cheese/ 1 chilo di formaggio quark macinato
1-4 gotowane ziemniaki/ 1-4 cooked potatoes/ 1-4 patate lesse
300-400 g cukru/ 10-14 oz sugar/ 300-400 g di zucchero
5-6 jaj/ 5-6 eggs/ 5-6 uova
50 g masła/ 2 oz butter/ 50 g di burro
1 budyń waniliowy i wanilia/ vanilla extract/ 1 busta di vaniglia

Polski
Wykonanie:
Zmielić sucharki (ewentualnie dobre herbatniki) z cukrem, wymieszać ze stopionym masłem i kakao. Wyłożyć tym dno formy i przycisnąć dłońmi. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Zmielić ser (ew. z wiaderka), na końcu zmielić ziemniaki (dzięki temu nie zostanie nam sera w maszynce). Wymieszać dobrze ser z ziemniakami z resztą składników. Wyłożyć na schłodzony spód i upiec w 170° przez ok. 40/50 minut.

English
Method:
Mince the melba toasts with sugar, mix with melted butter and cocoa and fill in your baking tin. Place it in the fridge for a while. In the meantime, mince the cheese with the potatoes. Stir the cheese-potato mixture with the rest of the ingredients and place it on the first cocoa layer in the baking tin. Bake at 170° C/ 340° F for about 40 - 50 minutes.

Italiano
Come si fa:
Macinare le fette con lo zucchero, mescolare col burro sciolto e cacao. Riempire lo stampo e premere fortemente con le dita e mettere lo stampo in frigo. Nel frattempo, macinare sia il quark che le patate. Mettere tutti gli altri ingredienti insieme, mettere sullo sfondo raffreddato. Cuocere a 170 gradi per circa 40-50 minuti.