Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

05/12/2017

Ciasteczka czekoladowe z orzechami - Chocolate & Nut Tea Cakes - Biscotti al cioccolato e noci

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g gorzkiej czekolady/ 9 oz dark chocolate/ 250 g di cioccolato fondente
200 g mąki / 7 oz all purpose white flour/ 200 g di farina
100 g cukru / 3.5 oz sugar/ 100 g di zucchero
60 g masła / 2 oz butter/ 60 g di burro
170 g oleju/ 6 oz oil/ 170 g d'olio
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
wanilia/ vanilla extract/ vaniglia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
szczypta soli/ a pinch of salt/ 1 pizzico di sale
orzechy np. włoskie/ nuts/ noci

Polski:
Wykonanie: Czekoladę rozpuścić wraz z masłem. Z podanych składników zagnieść ciasto. Łyżeczką nabierać ciasto i kłaść na blachę. Posypać pokruszonymi orzechami. Piec w 170° C przez ok. 14-15 minut. Smacznego!

English:
Method: Melt the butter and chocolate. Knead a dough, place small balls of the dough with a teaspoon onto the baking tin. Sprinkle them over with crushed nuts. Bake at 340° F for about 14-15 minutes. Serve with tea in the afternoon.

Italiano:
Come si fa: Sciogliere il burro ed il cioccolato a bagnomaria o al microonde. Fare l'impasto, usando il cucchiaino mettere delle piccole porzioni sulla teglia. Mettere sopra qualche pezzo di noce. Cuocere in forno già caldo a 170° C per circa 14-15 minuti.