Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

01/12/2017

Herbatniki z pomarańczami - Orange Tea Cakes Recipe - Biscotti all'arancia

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
600 g mąki / 21 oz all purpose white flour/ 600 g di farina
160 g cukru / 5.5 oz sugar/ 160 g di zucchero
130 g masła / 4.5 oz butter/ 130 g di burro
170 g oleju/ 6 oz oil/ 170 g d'olio
skórka kandyzowana z 2 pomarańczy/ 2 oranges candied peel/ scorze di 2 arance candite
skórka otarta z 2 pomarańczy/ fresh orange grated peel/ buccia grattugiata di 2 arance
olejek pomarańczowy/ orange extract/ estratto d'arancia
2 łyżki mąki ziemniaczanej/ 2 tbs potato starch/ 2 cucchiai di fecola di patate
2 łyżki maki kokosowej/ 2 tbs coconut flour/ 2 cucchiai di farina di cocco
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
wanilia/ vanilla extract/ vaniglia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
szczypta kurkumy/ a pinch of curcuma/ un pizzico di curcuma
szczypta cynamonu/ a pinch of cinnamon/ un pizzico di canella
szczypta imbiru/ a pinch of ginger/ un pizzico di zenzero

Polski:
Wykonanie:  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wykrawać foremkami np. serduszka. Upiec w 180° C na jasno złoty kolor  (uważać, by nie przypalić). Smacznego!

English:
Method: Knead a dough (to make shortcrust pastry), roll it out and carve heart shaped cookies.  Bake at 350° F until golden. Serve with tea in the afternoon.

Italiano:
Come si fa: Fare l'impasto di pasta frolla, stenderlo e tagliare dei cuori. Cuocere in forno già caldo a 180° C finché i dolcetti diventano dorati.