Labels

13/12/2017

Suszone figi nadziewane (przepis kalabryjski) - Calabrian Stuffed Figs Recipe - Fichi secchi ripieni (calabresi)

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Bożonarodzeniowy przepis mojej Teściowej z Monterosso Calabro/
 My mother's in law Christmas recipe (from Monterosso Calabro)/
Ricetta natalizia di mia suocera (da Monterosso Calabro)

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
suszone figi/ dried figs/ fichi secchi
orzechy włoskie/ walnuts/ noci/
skórki z aromatycznych mandarynek/ aromatic mandarin peels/ scorze di mandarini aromatici

Polski:
Wykonanie: Pierw odcinamy ogonki figowe. Według kalabryjskiej tradycji, jeśli dysponujemy dużymi figami, przecinamy je wzdłuż (wtedy można z nich utworzyć tzw. krzyżyki - le crocette, jak na poniższej, przedostatniej fotografii), jeśli mamy małe figi, przecinamy je w poprzek). Wypełniamy je kawałkami orzechów włoskich i małymi cząstkami skórki z mandarynek (najlepiej ekologicznych, dobrze by było, gdyby pochodziły z mandarynek aromatycznych). Zamykamy ciasno każdą figę, gdy się będzie jeszcze przed pieczeniem otwierać, ponownie docisnąć.  Ułożyć figi na blaszce do pieczenia, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170° C przez ok. 10 minut. Smacznego! PS. Może się zdarzyć, że kupimy figi przesuszone, w takim wypadku, hmm można spróbować je uprzednio zamoczyć....

English:
Method: When we have small dried figs we need to cut them across (so that we can form the so called "crosses", in Italian "le crocette" - look at the photo below), when they are big it is more considerable to cut them along. Fill them in with pieces of walnuts and mandarin peel. Close them firmly with your fingers so that they will remain closed after baking. Bake at 340° F for about 10 minutes. 

Italiano:
Come si fa: Quando abbiamo i fichi piccoli, tagliamo i fichi in larghezza, invece quando sono grandi, tagliamoli in lunghezza (così possiamo formare delle crocette, guardate la foto sotto). Riempiamoli con pezzi di noci e scorze di mandarini (preferibilmente usiamo mandarini con bucce che profumano intensamente). Chiudiamo bene i fichi e mettiamoli in forno già caldo a 170° C per circa 10 minuti. 

Tak zwane "krzyżyki", tj./ The crosses/ Le crocette

No comments:

Post a Comment