Labels

26/09/2018

Naleśniki kokosowe z ciecierzycy - Chickpea Flour Pancakes - Crepes con farina di ceci

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200 g mąki z ciecierzycy/ 7 oz chickpea flour/ 200 g di farina di ceci
50 g cukru/ 1.8 oz sugar/ 50 g cukru
400 ml mleka kokosowego/ 400 ml coconut milk/ 400 ml di latte di cocco
budyń z prawdziwą wanilią lub 2 łyżki skrobi/ 2 tbs starch/ 2 cucchiai di fecola oppure amido di mais
sól do smaku/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

Polski
Wykonanie: Ręcznie lub blenderem mieszamy do połączenia wszystkich składników, może się okazać, że potrzeba wlać nieco więcej mleka. Odstawiamy na minimum 2 godziny, najlepiej na noc, mieszamy ponownie. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju/oliwie (lejemy jej dość sporo, ważne by patelnia nie przywierała, ja używam małej i robię mini naleśniki). Podajemy dowolnie, np. z konfiturą domowej roboty, na zdjęciu są to powidła jabłkowe z konfiturą z czerwonych winogron.

English
Method: Stir well all the ingredients to achieve pancake batter. Leave for at least 2 hours (the best time is leaving the batter overnight) then stir again the batter and add more coconut milk, if necessary. Fry pancakes in hot oil. Serve with home made jam or marmalade (in the photo below: apple and red grape home made preserves).

Italiano
Come si fa: Amalgamare bene tutti gli ingredienti. Lasciare a riposare per almeno 2 ore (si consiglia lasciare l'impasto per tutta la notte) e poi mescolare bene l'impasto prima di friggere, aggiungere un altro po' di latte, se serve. Friggere sull'olio caldo. Servire con qualche marmellata fatta a casa, come per esempio la marmellata di mele e uva rosse.

No comments:

Post a Comment