Labels

Lunch (198) Pranzo (197) Obiad (191) Cena (161) Cakes (146) Ciasta (144) Torte (140) Tea cakes (134) Ciastka (127) Dolcetti (123) Supper (116) Dolci (98) Kolacja (97) Cookies (93) Desery (90) Desserts (90) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

04/09/2018

Ciastka chałwowe - Halavah Tea Cakes - Dolcetti con halva

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g chałwy waniliowej/ 8.8 oz vanilla halavah/ 250 g di halva alla vaniglia
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
2 i 1/2 szkl. mąki/ 2 and 1/2 cup all purpose flour/ 2 e 1/2 di tazza di farina grano duro o tenero
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci

Polski:
Wykonanie: Chałwę zmielić (ewentualnie rozdrobić widelcem). Zmiksować lub ręcznie dobrze wymieszać wszystkie składniki. Z ciasta utworzyć okrągłe placuszki (można je udekorować wisienką lub dżemem) i piec w 200°C przez ok. 20 minut. 

English
Method: Grind the halavah or smash it with a fork. Mix all the ingredients using a food processor or stir everything well with a spoon. Shape small balls and fill each one with a cherry. Bake at 350°F for about 20 minutes.

Italiano
Come si fa: Macinare la halva oppure schiacciarla con una forchetta. Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Formare delle palline e decorarle con una amarena. Facciamo cuocere i dolcetti nel forno già caldo a 180-200°C per 20 minuti circa (controllando regolarmente la cottura perché non si cuociano troppo).