Labels

12/11/2019

Ciasto kokosowe (pychotka) - Coconut Cake Recipe - Torta al cocco

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
Ciasto kruche/ Pastry/ L'impasto
250 g mąki orkiszowej/ 8.8 oz spelt flour/ 250 g di farina di farro
250 g mąki ryżowej/ 8.8 oz rice flour/ 250 g di farina di riso
250 g masła /8.8 oz butter/ 2500 g di burro
110 g cukru/ 3.8 oz  sugar/ 110 g di zucchero
5 żółtek/ 5 yolks/ 5 tuorli
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bio) - 1 ts bio baking powder/ 1 cucchiaino di lievito (bio)

Kokosowe wypełnienie/ Coconut filling/ Ripieno al cocco
250 g wiórek kokosowych/ 8.8 oz dried coconut flakes/ 250 g di cocco rapè
220 g cukru/ 7.7 oz sugar/220 g di zucchero
500 ml kokosowego jogurtu lub śmietany/ 500 ml coconut yogurt/ 500 ml di yogurt con cocco
5 białek/ 5 egg whites/ 5 albumi
1 łyżka mąki ziemniaczanej/ 1 tbs potato starch/ 1 cucchiaio di fecola di patate
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia (bio) - 1/2 ts bio baking powder/ 1/2 di cucchiaino di lievito (bio)

Polski
Wykonanie: Zagnieść ciasto kruche i podzielić na dwie części, 1/3 włożyć do zamrażalki, a 2/3 ciasta wyłożyć blaszkę i wstawić do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie jogurt lub śmietanę wymieszać z cukrem i wiórkami, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ostudzić. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać białka z masą kokosową, wyłożyć na ciasto i posypać starta na tarce drugą częścią ciasta (tą z zamrażalnika). Piec w 180° przez ok 50 minut. Ten wspaniały przepis, który pozwoliłam sobie nieco zmodyfikować, zawdzięczam instagramowej blogerce @rozdzkawkuchni, (dziękuję!) a Was zachęcam gorąco zajrzeć do niej :).

English
Method: Knead a dough. Divide it into 2 parts, 1/3 of it leave to cool for a while in the freezer. The 2/3 of the dough roll it out  and place on a baking sheet and leave to cool for a while in the fridge. In the meantime, mix the yogurt with sugar and coconut flakes, make them boil, stir everything well and leave to cool. Beat the egg whites until stiff peaks form, add baking powder and potato starch at the end of beating. Mix the whites with the coconut cream delicately and place it onto the first pastry layer. Cover the top with the second part of the pastry, which needs to be grated first, though.  Bake at 190° C/ 370° F for about 50 minutes. I owe this recipe to the Instagram blogger @rozdzkawkuchni :), thank you. 

Italiano
Come si fa: Fare l'impasto. Lasciare a riposare in freezer 1/3 dell'impasto e poi stendere le 2/3 dell'impasto e mettere nella teglia, far riposarlo in frigo. Nel frattempo amalgamare lo yogurt con lo zucchero ed il cocco rapè, farlo cuocere un minuto a fuoco basso e poi far riposare questo composto. Appena diventerà freddo, sbattere gli albumi, aggiungere alla fine la fecola ed il lievito per i dolci, mettere il tutto insieme delicatamente. Mettere la crema al cocco sull'impasto sulla teglia e coprire con l'impasto rimasto (dal freezer), ma prima farlo grattugiare. Cuocere a 180 gradi per circa 50 minuti. Devo questa ricetta a @rozdzkawkuchni, una blogger sull'Instagram, grazie :).

2 comments: