Labels

26/07/2021

Suszone porzeczki w proszku - Dried Redcurrant Powder Recipe - Ribes rosso in polvere

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski:
Wykonanie: Ususzyć porzeczki razem z ogonkami, ewentualnie zmiksować i ususzyć zmiksowane. Zmielić susz porzeczkowy z odrobiną cukru trzcinowego i przechować w czystych słoiczkach. Proszek idealny jako dodatek do deserów, np. do kisielu. 

English:
Method: Dry the currants or blend them first and then dry. Turn them into powder together with some cane sugar and keep in jars. Such powder is ideal for a vast variety of deserts, for example look here.

Italiano:
Come si fa: Fate seccare il ribes e poi macinate con un po' di zucchero di canna. Conservate nei barattoli, la polvere sarà ideale per tanti tipi di dessert, Guarda qui.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
 Spiżarnia rolnika. Przepisy jak lepiej jeść.
 by Nikolas Kampargard, Warszawa 2018, pp. 134

6 comments:

  1. A czy czarne porzeczki też mogą być?

    ReplyDelete
  2. Przepraszam, że tak późno odpisuję, byłam nieobecna kompletnie. Tak, oczywiście... każdy owoc myślę :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie ma sprawy :) ja w tym roku pierwszy raz zrobiłam grzybowy puder. Oszałamia! :)

      Delete
    2. No właśnie, grzybowy puder to jest to o czym myślałam kiedyś, ale zapomniałam. Już niebawem zrobię! Dziękuję :)

      Delete
  3. Jaki niesamowity pomysl, musze kiedys sprobowac. Pozdrawiam Kochana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Warto Edytko! Teraz prawie zima a ja mam smak porzeczkowy w słoikach :)

      Delete