#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Wykonanie: Ususzyć porzeczki razem z ogonkami, ewentualnie zmiksować i ususzyć zmiksowane. Zmielić susz porzeczkowy z odrobiną cukru trzcinowego i przechować w czystych słoiczkach. Proszek idealny jako dodatek do deserów, np. do kisielu.
English:
Method: Dry the currants or blend them first and then dry. Turn them into powder together with some cane sugar and keep in jars. Such powder is ideal for a vast variety of deserts, for example look here.
Italiano:
Come si fa: Fate seccare il ribes e poi macinate con un po' di zucchero di canna. Conservate nei barattoli, la polvere sarà ideale per tanti tipi di dessert, Guarda qui.
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Spiżarnia rolnika. Przepisy jak lepiej jeść.
by Nikolas Kampargard, Warszawa 2018, pp. 134
A czy czarne porzeczki też mogą być?
ReplyDeletePrzepraszam, że tak późno odpisuję, byłam nieobecna kompletnie. Tak, oczywiście... każdy owoc myślę :)
ReplyDeleteNie ma sprawy :) ja w tym roku pierwszy raz zrobiłam grzybowy puder. Oszałamia! :)
DeleteNo właśnie, grzybowy puder to jest to o czym myślałam kiedyś, ale zapomniałam. Już niebawem zrobię! Dziękuję :)
DeleteJaki niesamowity pomysl, musze kiedys sprobowac. Pozdrawiam Kochana :)
ReplyDeleteWarto Edytko! Teraz prawie zima a ja mam smak porzeczkowy w słoikach :)
Delete