Labels

18/06/2019

Konfitura z płatków róży - Rose Petal Jam Recipe - Confettura di petali di rosa

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski
Wykonanie: Zbierając płatki pachnących róż, nożyczkami usuwamy białe części płatków, u nasady, które mogą zawierać goryczkę. Wkładamy płatki, np. do szklanki, lekko ugniatamy. Tyle ile mamy płatków, wsypujemy do szklanki cukru, ewentualnie podwajamy ilość cukru, jak wolimy. Następnie wsypujemy całość do makutry i ucieramy z sokiem z cytryny, tak długo, aż uzyskamy w miarę gęstą konfiturę. Włożyć do czystych słoiczków i przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

English
Method: Clean the petals and cut off the white parts. Then pound them with double amount of sugar and lemon juice until the jam becomes quite dense. Fill in clean jars and keep them in a dark and cool place. 

Italiano
Come si fa: Pulire i petali e tagliare con le forbici la parte bianca. Poi martellare i petali con lo  zucchero (in quantità doppia dei petali) ed il succo di limone finché la confettura non diventi abbastanza densa. Versarla in dei barattoli puliti e conservare in un luogo fresco e senza luce.


Przepis bierze udział w mojej akcji kulinarnej:
Jadalne kwiaty w mojej kuchni

Oraz poniższej akcji kulinarnej:
Do słoików na zimę

No comments:

Post a Comment