Labels

04/07/2014

Chleb pszenny z pieprzem ziołowym - Wheat bread with ground spices - Pane al grano tenero con spezie macinate



Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
400 g mąki pszennej/ 400 g plain white flour/ 400 g di farina bianca per pane
240 g letniej wody/ 240 g warm water/ 240 g di acqua tiepida
1 łyżeczka cukru/ 1 tea spoon sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
paczka drożdży suszonych/ 10 g dried yeast/ 10 g di lievito di birra disidrato
1 łyżeczka soli/ 1 tea spoon salt/ 1 cucchiaino di sale
1 łyżeczka pieprzu ziołowego/ 1 teaspoon ground spices/ 1 cucchiaino di spezie

* coriander, cumin, marjoram, white mustard, bay leaves, paprika
** coriandolo, cumino, maggiorana, semi di mostarda, foglie d'alloro, paprika

kminek cały do posypania/ cumin seeds / cumino intero per decorare
mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia
mleko do pędzlowania/ milk for brushing/ latte per spennellare

Polski:
Wykonanie:
Wyrobić ciasto z ciepłych składników wraz z pieprzem ziołowym (wyrabiam ręcznie przez min. 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia, przykryć wilgotną ściereczką. Z ciasta utworzyć kulę, posypać ją nasionami kminku i przykryć cienką warstwą ciasta, uformować okrągły kształt, przeciąć nożem dwa razy, by utworzyć krzyżyk.   Pomalować ją mlekiem. Piec w temperaturze ok. 210°C, aż chlebek stanie się rumiany i chrupiący.

English:
Method:
Make a dough with your hands for at least 10 minutes (add the ground spices at the very beginning). Leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Make a bread ball, cover it with cumin seeds, brush it with milk and cut a cross sign. Bake it at 200° C (390° F) until golden brown.

Italian:
Come si fa:
Lavorare bene l'impasto (aggiungere subito al inizio le spezie macinate) almeno per 10 minuti e lasciare a riposare, coperto, al caldo. Mettere un po' di farina sulla spianatoia, formare una sfera e coprire con cumino e fare una "X" sopra col coltello. Spennellare la sfera con latte. Cuocere al forno caldo di 210° C finché la pagnotta diventa dorata e croccante.