Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

04/07/2014

Chleb pszenny z pieprzem ziołowym - Wheat bread with ground spices - Pane al grano tenero con spezie macinate



Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
400 g mąki pszennej/ 400 g plain white flour/ 400 g di farina bianca per pane
240 g letniej wody/ 240 g warm water/ 240 g di acqua tiepida
1 łyżeczka cukru/ 1 tea spoon sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
paczka drożdży suszonych/ 10 g dried yeast/ 10 g di lievito di birra disidrato
1 łyżeczka soli/ 1 tea spoon salt/ 1 cucchiaino di sale
1 łyżeczka pieprzu ziołowego/ 1 teaspoon ground spices/ 1 cucchiaino di spezie

* coriander, cumin, marjoram, white mustard, bay leaves, paprika
** coriandolo, cumino, maggiorana, semi di mostarda, foglie d'alloro, paprika

kminek cały do posypania/ cumin seeds / cumino intero per decorare
mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia
mleko do pędzlowania/ milk for brushing/ latte per spennellare

Polski:
Wykonanie:
Wyrobić ciasto z ciepłych składników wraz z pieprzem ziołowym (wyrabiam ręcznie przez min. 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia, przykryć wilgotną ściereczką. Z ciasta utworzyć kulę, posypać ją nasionami kminku i przykryć cienką warstwą ciasta, uformować okrągły kształt, przeciąć nożem dwa razy, by utworzyć krzyżyk.   Pomalować ją mlekiem. Piec w temperaturze ok. 210°C, aż chlebek stanie się rumiany i chrupiący.

English:
Method:
Make a dough with your hands for at least 10 minutes (add the ground spices at the very beginning). Leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Make a bread ball, cover it with cumin seeds, brush it with milk and cut a cross sign. Bake it at 200° C (390° F) until golden brown.

Italian:
Come si fa:
Lavorare bene l'impasto (aggiungere subito al inizio le spezie macinate) almeno per 10 minuti e lasciare a riposare, coperto, al caldo. Mettere un po' di farina sulla spianatoia, formare una sfera e coprire con cumino e fare una "X" sopra col coltello. Spennellare la sfera con latte. Cuocere al forno caldo di 210° C finché la pagnotta diventa dorata e croccante.