Labels

14/07/2014

Spaghetti z małżami (mulami) - Spaghetti with clams - Spaghetti con le vongole

Smakołyki Angeli via Facebook

Przepis mojej Teściowej/ My mother's in law recipe/ Ricetta di mia suocera

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
małże (mule)/ clams/ vongole
czosnek/ garlic/ aglio
zielona pietruszka/ parsley/ prezzemolo
kubek rosołu/ cup broth/ tazza di brodo
sól do smaku/ salt to taste/ sale

Polski:
Wykonanie: Najlepiej, jeśli mamy świeże małże. Umyć je dobrze kilka razy, tak, by wyeliminować piasek. Gotować małże w wodzie ok. 10 minut, aż muszelki się otworzą. Odlać wodę - można w tej wodzie ugotować spaghetti - zostawić jej niewielką ilość, dolać trochę rosołu do smaku, podgotować jeszcze chwilę z pokrojonym czosnkiem i siekaną pietruszką...tak, by powstał smaczny sosik.  Pozbawić małże muszelek, jak to robią restauracje, zostawiając kilka do dekoracji. Wymieszać z ugotowanym makaronem.


English & Italian versions on request....