Labels

Lunch (190) Pranzo (190) Obiad (184) Cena (153) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (130) Ciastka (123) Dolcetti (119) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (89) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (23) Bevande (22) Napoje (22) Antipasti (21) Breakfasts (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

14/07/2014

Spaghetti z małżami (mulami) - Spaghetti with clams - Spaghetti con le vongole

Smakołyki Angeli via Facebook

Przepis mojej Teściowej/ My mother's in law recipe/ Ricetta di mia suocera

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
małże (mule)/ clams/ vongole
czosnek/ garlic/ aglio
zielona pietruszka/ parsley/ prezzemolo
kubek rosołu/ cup broth/ tazza di brodo
sól do smaku/ salt to taste/ sale

Polski:
Wykonanie: Najlepiej, jeśli mamy świeże małże. Umyć je dobrze kilka razy, tak, by wyeliminować piasek. Gotować małże w wodzie ok. 10 minut, aż muszelki się otworzą. Odlać wodę - można w tej wodzie ugotować spaghetti - zostawić jej niewielką ilość, dolać trochę rosołu do smaku, podgotować jeszcze chwilę z pokrojonym czosnkiem i siekaną pietruszką...tak, by powstał smaczny sosik.  Pozbawić małże muszelek, jak to robią restauracje, zostawiając kilka do dekoracji. Wymieszać z ugotowanym makaronem.


English & Italian versions on request....