Labels

03/07/2014

Warkocze z ziołami - Braids with spices - Trecce con spezie



Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
480 g mąki/ 480 g plain white flour/ 480 g di farina bianca per pane
280 g letniej wody/ 280 g warm water/ 280 g di acqua tiepida
2 łyżeczki cukru/ 2 tea spoons sugar/ 2 cucchiaini di zucchero
paczka drożdży suszonych/ 10 g dried yeast/ 10 g di lievito di birra disidrato
1 łyżeczka soli/ 1 tea spoon salt/ 1 cucchiaino di sale
2 łyżki oleju arachidowego/ 2 table spoons peanut oil/ 2 cucchiai di olio                                                                                                                        d'arachidi
***
2 łyżeczki kminku/ 2 tea spoons caraway seeds/ 2 cucchiaini di cumino
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego/ 2 tea spoons fennel seeds/ 2 cucchiaini di                                                                                                     semi di finocchio
mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia
żółtko z wodą/ yolk with water/ tuorlo con l'acqua per glassare

Polski:
Wykonanie:
Wyrobić ciasto z ciepłych składników (wyrabiam ręcznie przez min. 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia, przykryć wilgotną ściereczką. Z ciasta rozwałkować na stolnicy lub ręcznie wąskie paski na warkocze, z nich zrobić warkocze łącząc dwa lub trzy paski, posypać je nasionami w trakcie zawijania.   Pomalować je rozmąconym żółtkiem z łyżeczką wody. Piec w temperaturze 200°C, aż bułeczki będą rumiane i chrupiące.

English:
Method:
Make a dough with your hands for at least 10 minutes. Leave it in a bowl, covered with a towel, in some warm place until doubles its size. Cut the dough into stripes and form braids. Fill in your sheet pan with some grass and place the braids, brush them with an egg wash or a yolk mixed with a teaspoon of water and sprinkle the seeds over the braids. Bake them at 200° C (390° F) until golden brown.

Italian:
Come si fa:
Lavorare bene l'impasto almeno per 10 minuti e lasciare a riposare, coperto, al caldo. Mettere un po' di farina sulla spianatoia, fare delle strisce lunghe e poi con 2 o 3 strisce formare delle trecce e copritele con le spezie. Mescolare il tuorlo d'uovo con 1 cucchiaino di acqua e spennellare sopra le trecce. Cuocere al forno caldo di 200° C finché le trecce diventano dorate.