Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

26/11/2015

Chleb kukurydziano-razowy - Whole Wheat Cornbread - Pane integrale di mais

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2.5 szklanki mąki pszennej razowej/ 2.5 cup whole wheat flour/ 2.5 tazze di farina integrale
2.5 szklanki mąki kukurydzianej/ 2.5 cup cornmeal/ 2.5 tazze di farina gialla di mais
1 szklanka letniego mleka/ 1 cup lukewarm milk/ 1 tazza di latte tiepido
3/4 szklanki letniej wody/ 3/4 cup lukewarm water/ 3/4 di tazza di acqua tiepida
1 łyżka cukru/ 1 tbs sugar/ 1 cucchiaio di zucchero
100 g świezych drożdży/ 3.5 oz yeast/ 3.5 g di lieviti di birra
2 łyżki miodu/ 2 tbs honey/ 2 cucchiai di miele
1 łyżka masła lub oliwy/ 1 tbs butter or olive oil/ 1 cucchiaio di burro o olio di oliva

opcjonalnie/ optionally/ a piacere:
1.5 łyżeczki soli/ 1.5 ts salt/ 1.5 di cucchiaino di sale
3-4 łyżki nasion kminku/ 3-4 tbs caraway seeds/ 3-4 cucchiai di semi di cumino
mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia


Polski:
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody z cukrem i odstawić, by wyrosły. Wymieszać dwa rodzaje mąki, dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Natłuścić foremki, włożyć ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu, by wyrosło, a potem piec w temperaturze 220°C przez ok. 25 minut.

Chleb jest dobrze wypieczony, jeśli przy pukaniu od spodu wydaje głuchy dźwięk. Chlebek idealny do miodu, ale też i z wędliną czy serem nie jest zły ;-).

English:
Method:
Melt the yeast with sugar and 1/2 cup lukewarm water in a bowl. Lave it to grow and then mix both kinds of flour together, add all the other ingredients and knead the dough. Place the dough in a greased bread tin and leave it in a warm place to grow. 

Bake at about 430° F for about 25 minutes. Serve with honey or according to your preferences. 

Italian:
Come si fa:
Sciogliere il lievito con lo zucchero e 1/2 di tazza d'acqua tiepida e lasciar crescere. Lavorare l'impasto bene, metterlo nella teglia del pane e lasciarlo riposare, coperto con uno straccio umido finché non crescera'.

Cuocere al forno caldo di 220° C per circa 25 minuti. Buono con il miele o marmellata, ma anche con le cose salate.

 
 
 

Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Wypieki i potrawy z miodem
 by Bolesław Pilarek,  Warszawa 2000