Labels

04/11/2015

Placek serowy (sernik na kruchym spodzie) - Polish Quark Cake - Torta polacca con quark


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
Ciasto kruche/ Pastry/ L'impasto
300 g mąki/ 10.4 oz plain white flour/ 300 g di farina
150 g masła /5 oz butter/ 150 g di burro
100 g cukru pudru/ 3.5 oz powdered sugar/ 100 g di zucchero a velo
2 żółtka/ 2 yolks/ 2 tuorli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 di cucchiaino di lievito per i dolci

Serowe wypełnienie/ Filling/ Ripieno
1 kg twarogu35 oz ground quark cheese/ 1 chilo di formaggio quark macinato
200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
2-3 jajka/ 2-3 eggs/ 2-3 uova
50-60 g masła/ 1.8 oz butter/ 50-60 g di burro
60 g mąki ziemniaczanej/ 2 oz potato flour/ 60 g di fecola di patate
starta skórka i sok z 1 cytryny/ organic grated lemon peel and juice/ scorza grattugiata e succo di 1 limone

Polski
Wykonanie:
Zagnieść ciasto kruche. Odstawić do schłodzenia w lodówce,  rozwałkować i włożyć do przygotowanej formy prostokątnej lub na blachę. Ciasto można podpiec w 200°C przez ok. 10 minut, ale nie trzeba, gdy ser nie jest zbyt mokry (ja nie podpiekałam i wyszło świetne).

Ubić pianę z białek na sztywno i odstawić. Wymieszać dobrze  ser (zmielony) z resztą składników (cukier można zastąpić miodem - sernik jest wtedy dużo lepszy, ale ilość miodu według uznania), na koniec delikatnie z pianą z białek. Wyłożyć na podpieczony spód.

Upiec w 190° przez ok 50-60 minut. Sernik można udekorować.

Polewa: 6 łyżek cukru pudru podgrzać z 100 g masła, 2-3 łyżkami kakao, można dodać też jedno jajko, doprowadzić do zgęstnienia i gorącą polewą zalać jeszcze ciepły placek serowy. 

English
Method:
Knead a dough. Leave it to cool for a while in the fridge. Then roll it out  and place on a baking sheet and bake for about 10 minutes at 200° C/400° F.

Beat the egg whites. Stir the cheese with the rest of the ingredients (you can use bee honey instead of sugar), in the end add the beaten egg whites delicately. Place the cheese layer onto the baked pastry.

Bake at 190° C/ 375° F for about 50-60 minutes. Decorate with dark chocolate.

Italian
Come si fa:
Fare l'impasto. Lasciare a riposare in frigo e poi stendere e mettere nella tortiera grande e rotonda. Cuocere a 200 gradi per circa 10 minuti.

Sbattere gli albumi. Mettere tutti gli altri ingredienti insieme (si può usare il miele invece dello zucchero), mischiare delicatamente con gli albumi sbattuti. Mettere sull'impasto già cotto.

Cuocere a 190 gradi per circa 50-60 minuti. Decorare con il cioccolato fondente.