Labels

26/11/2015

Piernikowe amoniaczki - Spice Tea Cakes - Biscotti di Natale speziati (alla polacca)

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki pszennej/ 17.5 oz wheat plain flour/ 500 g di farina 00
150-250 g cukru trzcinowego/ 5.2-8.8 cane sugar/ 150-250 g di zucchero di canna
2 łyżki miodu/ 2 tbs honey/ 2 cucchiai di miele
130 g masła/ 4.5 oz butter/ 130 g di burro
1.5 szklanki mleka/ 1.5 cup milk/ 1.5 tazza di latte
1 łyżeczka amoniaku spożywczego/ 1 ts ammonium bicarbonate/ 1 cucchiaino di bicarbonato d'ammonio
20 g przyprawy do pierników*/ 0.7 oz spice mixture**/ 20 g di spezie miste***

* cynamon, kolendra, imbir, goździki, gałka muszkatołowa
** cinnamon, coriander, ginger, cloves, nutmeg
*** cannella, coriandolo, zenzero, chiodi di garofano, noce moscata

Polski
Wykonanie: Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać z resztą składników (ilość cukru regulujemy wg preferencji, można też dodać rozpuszczonego miodu i szczyptę pieprzu), wyrobić i zagnieść ciasto, dodać trochę mąki, gdy jest zbyt mokre, odstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować, wykroić ciasteczka. Piec w 200°C przez kilka minut.

Pierniczki są zawsze kruche, niemniej jednak polecam przechowywać je w zamkniętej puszce. Można też oblać je polewą, np. kakaową:

Polewa kakaowa: 6 łyżek cukru pudru podgrzać z 100 g masła (lub 50 g masła i 50 g słodkiej śmietany), 2-3 łyżkami kakao, można dodać też jedno jajko, doprowadzić do zgęstnienia i gorącą polewą zalać sernik.

English
Method: Dissolve ammonium bicarbonate in warm milk. Mix all the ingredients well and knead a dough, add little more flour if the dough becomes too wet. Leave it in the fridge for half an hour and then roll it out and cut out your cakes.

Bake at 400 °F for several minutes. Decorate with  homemade chocolate: Heat 6 tbs icing sugar with 3.5 oz butter (or butter mixed with cream), 2-3 tbs cocoa, leave it over medium heat until becomes dense (stir many times), then it is ready.

Italiano
Come si fa: Sciogliere il bicarbonato d'ammonio con il latte tiepido. Mettere tutto insieme e fare l'impasto. Aggiungere un altro po' di farina, se necessario. Mettere in frigo per mezz'ora e poi stendere l'impasto sulla superficie infarinata. tagliare i dolcetti.

Cuocere a 200 gradi per alcuni minuti. Decorare con il cioccolato fondente oppure cioccolato fatto in casa: Riscaldare 6 cucchiai di zucchero a velo con 100 g di burro (o circa  50 g di burro con 50 g di panna) e 2-3 cucchiai di cacao. Fatelo diventare denso e mettetelo caldo sulla torta.