Labels

20/11/2015

Pizzerinki z pieczarkami, cebulą i serem - Small mushroom, cheese & onion cakes/pizzas - Pizzette alla polacca con cipolle, funghi e formaggio

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients:

1. Ciasto podstawowe/ Pizza/ L'impasto

ok. 250 -300 g mąki/ 8.7-10 oz plain flour/ 250-300 g di farina per pizza
25 gr drożdży/ 1.87 oz yeast/ 50 g (2 cubetti) di lievito di birra
ok pół szklanki ciepłego mleka/ 1/2 cup lukewarm milk/ 1 tazza di latte
2 łyżki oleju z oliwek lub zwykłego/ 2 tbs olive oil/ 2 cucchiai di olio d'oliva
1 łyżeczka cukru/ 1 ts cugar/ 1 cucchiaino di zucchero
1 łyżeczka soli/ 1 ts salt / 1 cucchiaino di sale

+ mąka do wyrabiania/ flour for kneading / farina q.b. per impastare

2. Dodatek/ Seasonong/Condimento
2-3 cebule/ 2-3 onions/ 2-3 cipolle
250 g pieczarek/ 8.7 oz peeled mushrooms/ 250 g di funghi pratolini o champignon
4-5 łyżki oleju/ 4-5 tbs olive oil/ 4-5 cucchiai di olio d'oliva
sół i majeranek do smaku/ salt and marjoram to taste/ sale e maggiorana a piacere

Polski:
Wykonanie:
1. Ciasto
Wyrobić rozczyn  z drożdży, cukru i mleka, odstawić aż utworzy się pianka, wymieszać go z resztą ciepłych składników, wyrobić (minimum przez 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (tj. do podwojenia objętości), przykryć wilgotną ściereczką.

Gotowe, tj. wyrobione ciasto, podzielić na małe części, utworzyć kulki, spłaszczyć je, wypełnić dodatkiem, włożyć na blachę  natłuszczoną oliwą, pomalować mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.

Piec w temperaturze ok. 200 - 210°C, aż cebularze staną się rumiane i chrupiące (ok. 15 minut).

2. Dodatek
Poddusić na pod przykryciem pokrojoną cebulę z obranymi i pokrojonymi w plastry pieczarkkami z masłem. Gdy zmięknie, posolić i dodać majeranek do smaku.

Ser zetrzeć na tarce, ułożyć na sam wierzch pizzerinek, po pieczarkach.

English:
Method:

1. Pizza
Melt the yeast with sugar and milk and wait until it makes a foam. 

Using all the ingredients knead a dough with your hands for at least 10 minutes. 

Divide the dough into parts to form balls, flatten them and place on your baking sheet greased with olive oil. Decorate with the seasoning. Brush each cake with milk or an egg yolk.

Bake at about 200° C (390° F) until golden brown and crispy (for about 15 minutes).

2. Seasoning
Chop the onions, slice the mushrooms and fry them in oil until soft, add a pinch of salt and marjoram to taste.

Grate the cheese. Decorate the cakes with the seasoning according to your preferences. 

Italian:
Come si fa:

1. L'impasto
Sciogliere il lievito con lo zucchero e latte tiepido ed aspettare finché non si formerà la schiuma.

Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio lasciarlo a riposare per qualche tempo in un posto tiepido.

Dividerlo in piccoli pezzi, formare delle palline e poi delle pizzette. Mettetele in una placca da forno unta con l'olio d'oliva. Decoratele con il condimento e spennellate con il latte.

Cuocere al forno caldo di 200° - 210° C finché le pizzette non diventino dorate e croccanti.

2. Condimento
Preparare un soffritto con cipolla, funghi, aggiungere un po' di sale e maggiorana a piacere. Grattugiare il formaggio, per esempio pecorino, per metterlo sopra.