Labels

24/02/2016

Ciastka białkowo-owsiane z orzechami - Oats Tea Cakes Recipe - Biscotti all'albume con fiocchi di avena e noci

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
4 białka/ 4 egg whites/ 4 albumi
8 łyżek cukru/ 8 tbs sugar/ 8 cucchiai di zucchero
5 łyżek płatków owsianych/ 5 tbs oat flakes/ 5 cucchiai di fiocchi di avena
5 łyżek siekanych orzechów włoskich/ 5 tbs chopped nuts/ 5 cucchiai di noci tritate

Polski
Wykonanie:
Wysuszyć płatki owsiane w piekarniku i podpiec (bardzo lekko), utłuc je w moździerzu. Ubić pianę z białek, dodać cukier pod koniec ubijania. Wsypać płatki i orzechy, delikatnie wymieszać. Pozostawić na czas nagrzewania się piekarnika.

Nakładać albo na kawałki wafla (jak na zdjęciach), albo niewielkie porcje na wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia blachę.

Upiec w temp. 170°C i odłożyć na min. 2 dni, im starsze, tym smaczniejsze.

English
Method:
Let the oat flakes tost in the oven then grind them using mortar and pestle. Beat the egg whites until stiff, adding sugar at the end of beating. Mix with the flakes and nuts delicately.

Bake on small pieces of wafer or directly in a greased baking tin. Heat the oven to 340°F and bake the cakes until golden. Serve after 2 days as the older they are the tastier become ;-).

Italian
Come si fa:
Tostare i fiocchi nel forno, poi macinare usando mortaio e pestello. Sbattere gli albumi, aggiungere lo zucchero alla fine, mescolare con i fiocchi e le noci delicatamente. 

Mettere i piccoli porzioni dell'impasto sui pezzi di wafer o direttamente su una piastra da forno unta. Cuocere nel forno già caldo a 170°C finché i biscotti non diventano dorati. Servire dopo 2 giorni, i biscotti diventano ancora più buoni dopo qualche giorno.