Labels

19/02/2016

Grzanki francuskie na słodko - Sweet French Croutons - Croutons dolci alla francese

Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
szklanka mleka/ 1 cup milk/ 1 tazza di latte
(czerstwe) ciasto drożdżowe lub bułka barowa czy bagietka/ French bread sliced/ baguette
cukier waniliowy/ vanilla extract/ vaniglia
1 jajko (opcjonalnie)/ 1 egg (not necessary)/ 1 uovo (o senza)
cukier puder/ icing sugar/ zucchero a velo
olej do smażenia/ oil/ olio per friggere

Polski:
Wykonanie:
Wymieszać mleko może być roślinne, np. domowej roboty owsiano-kokosowe) z wanilią (ew. rozkłóconym jajkiem) i namoczyć pokrojone na kromki ciasto lub bułkę (najczęściej używam bułek nie całkowicie czerstwych, głównie świeżych, gdyż bez jajka z czerstwych bułek grzanki się kruszą). Usmżyć grzanki z obu stron na rumiano. Po zdjęciu z patelni posypać cukrem pudrem lub domową konfiturą (u mnie są to najczęściej powidła jabłkowe).

English
Method:
In a bowl, mix milk with vanilla extract and beaten egg (if you are going to use it), soak up French bread slices in it. Fry them in oil until golden (both sides) and serve with icing sugar or home made fruit preserve. 

Italiano
Come si fa:
Mescolare il latte con un po' di vaniglia e l'uovo sbattuto (ma anche senza uovo mi piacciono molto) e bagnare le fette di baguette su tutti e due lati. Friggere anche su tutti e due i lati finché non diventano dorati. Servire con lo zucchero a velo o marmellata casareccia.