Labels

23/02/2016

Ciasto orkiszowe z pomarańczą - Spelt Orange Cake Recipe - Torta di farro all'arancia

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g mąki orkiszowej/ 8.8 oz spelt flour/ 250 g di farina di farro
180 g masła/ 6.3 oz butter/ 180 g di burro
5 białek/ 5 egg whites/ 5 albumi
1-5 żółtek/ 1-5 egg yolks/ 1-5 tuorli d'uovo
130 g cukru/ 4.5 g sugar/ 130 g di zucchero
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1.5 ts baking powder/ 1.5 di cucchiaino di lievito per dolci
skórka z 2 organicznych pomarańczy*/ 2 organic orange peel/ la scorza di due arance non trattate
sól/ salt/ sale
1-3 łyżki soku z pomarańczy

*pomarańcze traktowane chemicznie, należy porządnie wyszorować

Polski
Wykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej ubić z cukrem i żółtkiem (ewentualnie żółtkami), połączyć z przesianą mąką z proszkiem i (delikatnie) z ubitą pianą z białek oraz startą skórką z dwóch pomarańczy i szczyptą soli. Gdy używamy mniej żółtek, ciasto może nie być wystarczająco wilgotne, dodajmy wtedy soku z pomarańczy.

Ciasto wlać do foremki o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170°C przez ok. 40 minut.

Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową drobno siekaną, wymieszaną z łyżką płynnego miodu, pokropioną lukrem (trochę cukru pudru zmieszać z odrobiną soku pomarańczowego).

English
Method:
Let the butter soften and then cream it with the sugar and egg yolk (or egg yolks). Beat the egg whites until stiff. Sift the flour and unite with the cream and beaten egg whites delicately. Combine with grated orange peel and salt. If the batter is not wet enough (especially in the case when you use only 1 egg yolk), add some orange juice. 

Heat the oven to 340°F and bake for about 40 minutes. Decorate with finely chopped candied orange peel, mixed with a spoonful of honey, iced with icing sugar mixed with a tiny amount of orange juice. 

Italiano 
Come si fa:
Mettete il burro a pezzetti in una ciotola e tenetela a temperatura ambiente per 30 minuti. Aggiungete lo zucchero con il tuorlo (o tuorli) nella ciotola del burro e lavorate il tutto con un cucchiaio di legno.

Amalgamate al composto anche la farina setacciata con il lievito alternandola agli albumi precedentemente montati con un po' di sale. Continuate a montare il composto con il cucchiaio di legno mentre versate farina, albumi e la scorza di arancia grattugiata. Se il composto risulta poco umido, aggiungere il succo di arancia.

Versate il composto nello stampo di 24 cm di diametro e cuocete la torta nel forno già caldo a 170°C per 40 minuti circa.

Per decorare: zucchero a velo, foglioline di menta, la scorza d'arancia candita decorate come vi piace.