Labels

30/08/2017

Konfitura brzoskwiniowa - Peach Jam - Marmellata di pesche

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski:
Wykonanie: Umyte i obrane brzoskwinie, kroimy na małe kawałki. Dodajemy niewielką ilość cukru, tylko by regulować kwasowość (ew. bez cukru, gdy są wystarczająco słodkie) i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut.  Pod koniec smażenia dodajemy cynamon (ok. 1 łyżeczkę na 1/2 kg brzoskwiń). Następnie  błyskawicznie blendujemy (na dosłownie kilka obrotów), tak, żeby zostały jeszcze kawałki owoców. Włożyć dwa plastry ekologicznej lub dobrze wyszorowanej cytryny  tj. na 1/2 kg brzoskwiń, po czym odstawić. Po upływie czasu lub następnego dnia, przesmażyć jeszcze raz, razem z cytryną, po czym cytrynę usunąć. Wlać do słoików (jeśli chcemy przechować na zimę, pasteryzować), przechowywać w lodówce i spożyć w najbliższym czasie.

English:
Method: Wash and peel the peaches, then chop them. Make boil for about 3-4 minutes, then blend everything very quickly, so that small pieces of fruit remain and make it boil again for 1-3 minutes with 1 tea spoon cinnamon and two organic lemon rings for about 17 oz peaches. Remove the lemon rings and place the jam into clean jars and conserve them in the fridge. If you need to keep them longer, pasteurize the jars. 

Italiano:
Come si fa: Lavare e pelare le pesche, tagliare a dadini e friggere delicatamente finché non uscirà il succo. Passare velocemente con il blender e di nuovo mettere sul fuoco per qualche minuto con l'aggiunta della cannella e limone (per 1/2 chilo di pesche consiglio 1 cucchiaio di cannella e due fette di limone). Alla fine della cottura togliere il limone. Versare la confettura ancora calda nei barattoli e conservare in frigo o sterilizzare.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment