Labels

30/08/2017

Spaghetti po neapolitańsku (olej, czosnek, peperoncino i sardele) - Neapolitan Spaghetti Recipe - Spaghetti aglio olio e peperoncino con alici

Smakołyki Angeli via Facebook
Przepis wg Wujka Domenico/ Uncle Domenico's Recipe/ Ricetta dello Zio Domenico

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
(na 4 osoby/serves 4/ per 4 persone)
350 g spaghetti/ 12 oz spaghetti/ 350 g di spaghetti
1-3 papryczki peperoncino/ 1-3 peperoncino peppers / peperoncino piccante q. b.
2 ząbki czosnku/ 2 garlic cloves/ 2 spicchi d'aglio
kilka sardeli w oliwie/ several anchovies in oil/ qualche acciuga sottolio
siekana zielona pietruszka/ chopped parsley/ prezzemolo tritato
olej z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva q.b.
parmezan do posypania/ parmesan to sprinkle/ parmigiano q. b.
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

Polski
Wykonanie: Podgrzać dość sporą ilość oliwy na patelni, wrzucić obrany i pokrojony na kawałki czosnek oraz kawałki ostrej papryki (peperoncino) i pozostawić na ok 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Jak dla mnie wystarczy jedna taka papryczka, ale zazwyczaj daje się przynajmniej dwie, są i tacy, którzy dodają ich więcej ;-). Po upływie trzech minut, dodać kilka sardeli i kontynuować mieszanie przez dalsze ok. 2 minuty. Wyłączyć płytę i odstawić, by oliwa nabrała smaku.  Ugotować makaron al dente (dla mnie spaghetti są za długie, więc przed gotowaniem łamię je na 2 lub 3 części) i wymieszać z aromatyczna oliwą (można całkowicie wyeliminować czosnek lub/i papryczkę, bez względu na to, makaron przejdzie mocno smakiem papryczki). Posypać startym parmezanem, można też dodać siekana pietruszkę) i popijać dobrym winem ;-).

Przepis skatalogowałam na moim blogu, katalogu przepisów kulinarnych miast i wsi, pt. Lokalne smakołyki. 

English
Method: Fry chopped garlic and peperoncino peppers in olive oil over medium heat for about 3 minutes. Then add small pieces of anchovies and continue frying for another 2 or 3 minutes. Leave to cool. Then cook the spaghetti: when the pasta water comes to a boil, salt it and cook the spaghetti. Drain the spaghetti and turn it out into the skillet, stir the spaghetti to mix it well with the aromatic oil (you don't have to add the garlic and peperoncino peppers into it, your spaghetti will taste hot anyway), and serve it with chopped parsley and/or Parmesan cheese.

Italiano
Come si fa: Mettere a bollire l'acqua per la pasta. Sbucciare l'aglio, tagliarlo, tagliare anche il peperoncino e fateli rosolare in una padella con l'olio, mescolate ogni tanto. Spegnete la fiamma ed eliminate l'aglio, ma aggiungete le alici (si può rosolarle un altro po'). Cuocere gli spaghetti un po' prima, mescolare il tutto (si può eliminare anche il peperoncino) e servite con il prezzemolo fresco e/o il parmigiano grattugiato.


Przepis bierze udział w psiankowatej akcji kulinarnej: