#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredientiogórki/ cucumbers/ cetrioli
szynka dojrzewająca/ prosciutto crudo/ prosciutto crudo (per esempio di Norcia)
szczypiorek/ fresh chive/ erba cipollina
majonez/ mayo/ maionese
zielony jęczmień (posypka)/ powdered green barley/ orzo verde in polvere
sól kamienna/ pink salt/ sale rosa
Polski
Wykonanie: Ogórki obrać i pokroić na cienkie plasterki wzdłuż (najlepiej na bocznej części tarki, patrz foto poniżej). Posolić, posmarować je majonezem, siekanym szczypiorkiem, lub zieloną cebulką, sproszkowanym zielonym jęczmieniem np. albo posypką wg Niny: warzywna, pistacjowa, biała, słonecznikowa, pietruszkowa, zielona. Przykryć cienkim plastrem szynki i zwinąć w roladki (róże), zapiąć za pomocą szpilek do zrazów ze stali nierdzewnej (polecam szpilki od sponsora naszych konkursów: Robert Marcinkowski, Wyrób Galanterii Metalowej). Ułożyć na talerzu i ozdobić pasemkami łupinek pozostałych po obieraniu ogórków i małymi kromkami chleba.
English
English
Method: Peel and cut your cucumbers longways, salt (and pepper if you wish), spread with mayo mixed with chopped chive and powdered green barley, cover with fine slices of prosciutto crudo. Roll and thread them, place in a large plate and decorate with cucumber peels and slices of bread.
Italiano
Come si fa: Sbucciare i cetrioli e tagliarli in lunghezza, mettere sale (e pepe) a piacere. Spalmare ogni fetta con la maionese mescolata con l'erba cipollina tagliata a pezzi piccoli, coprire con una fetta di prosciutto crudo ed arrotolatela, infilzatele sugli spiedini o sugli stecchini di legno. Mettere su un piatto grande, decorare con delle bucce di cetrioli rimaste e delle fette di pane.
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment