Labels

03/10/2017

Szaszłyki z indyka z marchwiowym pure i truflowymi ziemniakami - Turkey Skewers & Carrot Pure Recipe - Spiedini di tacchino con purea e patate viola

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
pierś z indyka/ turkey breast/ petto di tacchino
1 mała cebula/1 small onion/ 1 piccola cipolla
100 g pieczarek/ 3.5 oz mushrooms/ 100 g di champignon
2 wiązki rukoli/ 2 bunches rocket/ 2 mazzi di rucola
4 łyżki beszamelu/ 4 tbs bechamel (white sauce)/ 4 cucchiai di besciamella
marchew/ carrots/ carote
rosół lub wywar z warzyw/ broth/ brodo vegetale
truflowe ziemniaki (fioletowe)/ "vitelotte" potatoes/ patate viola (tartufi)
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
białe wino/ white wine/ vino bianco
sól i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe a piacere

Polski
Wykonanie: Marchew ugotować w rosole lub wywarze z warzyw i zblendować. Obrane pieczarki pokroić w plastry i poddusić na oliwie wraz siekaną rukolą i cebulą, doprawić sola i pieprzem, wymieszać z gęstym beszamelem. Pierś z indyka przeciąć wzdłuż na cienkie plastry, można je pobić tłuczkiem. Posolić z obu stron, wypełnić pieczarkowym farszem i zwinąć w roladki zapiąć za pomocą szpilek do zrazów ze stali nierdzewnej (polecam szpilki od sponsora naszych konkursów: Robert Marcinkowski, Wyrób Galanterii Metalowej), ewentualnie z braku takich szpilek można użyć tradycyjnych nici. Roladki nałożyć na  podwójne szpilki do szaszłyków i upiec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, razem z cienkimi plastrami fioletowych ziemniaków. Ziemniaki (posolić) wraz z szaszłykowymi roladkami przed pieczeniem skropić pierw oliwą, potem winem. Roladki podawać z tak upieczonymi ziemniakami oraz pure marchewkowym. Marchew można zblendować całkowicie lub połowicznie, jak kto woli.

English
Method: Cook the carrots in broth and then blend. Slice mushrooms and stew them with chopped onions and rocket and then mix with white sauce. Fine slices of turkey breasts fill in with the mushroom filling and  thread them. Slice the potatoes, salt and pepper to taste and place them onto a  baking tin wrapped with baking paper, sprinkle both the turkey skewers and potatoes with olive oil and white wine. Bake as long as the potatoes are soft and a little bit crispy. Serve with mashed carrots.

Italiano
Come si fa: Fate lessare le carote nel brodo e poi passatele col blender. Fate stufare gli champignon tagliati a fettine assieme alla cipolla e rucola tritate grossolanamente in una casseruola con 20 g do olio o burro, mescolando in continuazione. Salate e pepate e poi incorporate la besciamella (e 1 cucchiaio di grana grattugiato). Spalmare un po' di questo composto sulle fettine di tacchino, arrotolatele, infilzatele sugli spiedini, quindi infarinate leggermente. Mettere gli spiedini sulla teglia foderata con la carta da forno assieme alle patate viola tagliate a fettine fine. Spruzzate sia gli spiedini che le patate (saltate prima) con l'olio di oliva e poi il vino bianco e fate cuocere nel forno caldo finché le patate non diventino morbide e leggermente croccanti. Servire gli spiedini con le patate e la purea di carote.


Źródło przepisu:/Recipe source:/La ricetta originale:
Guida cucina, luglio 2013, p. 35

No comments:

Post a Comment