Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

05/10/2017

Słowackie ciasto z cukinią (Cuketový koláč) - Slovak Zucchini Cake Recipe - Torta slovacca alle zucchine

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
400 g mąki krupczatki/ 3.5 oz plain white flour/ 400 g di farina tipo 2 (di grani antichi)
150 ml oleju/ 150 ml oil/ 150 ml di olio
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella
4 łyżki kakao/ 4 tbs cocoa/ 4 cucchiai di cacao
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
300 g cukru pudru/ 10.5 oz powdered sugar/ 300 g di zucchero a velo
300 g startej cukini/10.5 oz grated zucchini/ 300 g di zucchine grattugiate
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito

Polewa/ Icing/ Glassa:
100 g cukru pudru/ 3.5 oz powdered sugar/ 100 g di zucchero a velo
1 łyżka wrzątku/ 1 tbs boiling water/ 1 cucchiaio di acqua calda (bollente)
2 łyżki syropu owocowego np. z tarniny/ 2 tbs fruit syrup/ 2 cucchiai di sciroppo di frutta
1 łyżeczka oleju/ 1 ts oil/ 1 cucchiaino di olio

Polski:
Wykonanie: Jajka wymieszać z cukrem pudrem (można wszystko łyżką ręcznie, ale też mikserem), pod koniec mieszania dodać olej, cynamon i kakao i jeszcze raz dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem i po trochu cukinię, kontynuować mieszanie. Piec na prostokątnej blasze w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 35 minut. Ostudzić i polać polewą. Polewa: Cukier puder zalać łyżką wrzątku, wymieszać razem z syropem owocowym i na końcu olejem. 

English
Method: Stir the eggs with powdered sugar, then add the oil and gradually all the other ingredients and continue stirring everything well. Pour batter into a rectangular cake form. Bake at 360° F for about 35 minutes. Pour the icing over the top. Icing: Pour boiling water into a bowl with powdered sugar, stir well and add the fruit syrup and oil. 

Italiano
Come si fa: Montare a spuma le uova con lo zucchero fino a che diventi quasi bianco, aggiungere: l'olio and gradualmente gli altri ingredienti. Mettere tutto insieme. Versare l'impasto in una teglia rettangolare. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 35 minuti. Decorare con la glassa: lo zucchero a velo amalgamare con un cucchiaio pieno di acqua bollente, versare lo sciroppo di frutta e alla fine l'olio. Mettere tutto insieme delicatamente.


Źródło przepisu:/Recipe source:/Ricetta originale:
Nástenný Kalendar - Gazdinka 1999, 30 júl, Prešov

Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:

Warzywa dyniowate 2017