Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

13/10/2017

Slow Food: Roveja z pieczarkami łąkowymi - Gilled Mushroom Roveja Recipe - Roveja con prataioli

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
roveja (dziki groszek)/ roveja/ roveja
pieczarki łąkowe/ gilled mushrooms/ prataioli
cebula/ onion/ cipolla
majeranek/ marjoram/ maggiorana
zielona pietruszka/ parsley/ prezzemolo
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
sół i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe a piacere

Polski
Wykonanie: Ugotować roveję (namoczyć ją co najmniej 12 godzin wcześniej). Roveja - jak twierdzą naukowcy, to "pragroszek", albo zupełnie osobny gatunek rośliny strączkowej rodem z Gór Sibillini  (Umbria i Marche, Włochy), obecnie uprawiana w regionie miast św. Rity, tj. Cascia i Roccaporena. Pieczarki (najlepiej naturalne, łąkowe, gdyż mają o wiele leszy smak od pieczarek kupionych w sklepie, wystarczy wybrać się na łąkę pod las i poszukać!) obrać i pokroić w plasterki, usmażyć na cebulce (można nie na oliwie, a na maśle), doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać ze świeżą pietruszką.

English 
Method: Boil the roveja until becomes soft. In a separate pan cook the gilled muschrooms with onion (peeled and sliced), at the end of cooking add a pinch of marjoram to taste. Season to taste with salt and pepper and decorate with fresh parsley. 

Italiano
Come si fa: Cuocere la roveja. Soffriggere in olio (o burro) i prataioli con la cipolla, a fine cottura condire con la maggiorana. Mescolare il tutto e condire con un po' di sale e pepe. Servire con prezzemolo fresco.