Labels

01/01/2018

Maccheroni kalabryjskie z kolczochem - Chayote Squash Over Calabrian Pasta - Maccheroni calabresi al peperoncino con salsiccia e zucchine spinose

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g ryżu makaronu np. maccheroni/10 oz Calabrian pasta/ 300 g di maccheroni al peperoncino
2-3 kolczochy/ 2-3 chayotes/ 2-3 zucchine spinose
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
250 ml białego wina/ 250 ml white wine/ 250 ml di vino bianco
kawałek kiełbaski/ sausage/ salsiccia
sól i zielona pietruszka do smaku/ salt & parsley to taste/ sale e prezzemolo a piacere

+ woda/ water/ acqua q.b.
masło lub oliwa/ butter or olive oil/ burro oppure olio d'oliva

Polski:
Wykonanie: Kolczochy obrać (ściąć boki, wbić w środek widelec i obierać w grubych kuchennych rękawiczkach, usunąć nasiona, a gdy mimo zachowania ostrożności wbije Wam się kolec, polać dłoń olejem, lub trzymać ją w oleju, a sam "wyjdzie" po jakimś czasie). Kiełbaskę drobno pokropić i podsmażyć. Cebulę drobno pokroić, pokroić obrane kolczochy, usmażyć i poddusić do miękkości na oliwie, dolewając początkowo, co jakiś czas, wodę na przemian z winem. Makaron ugotować al dente, jeśli nie dysponujecie pikantnymi, kalabryjskimi, maccheroni z peperoncino, polecam Wasz ulubiony makaron (po ugotowaniu posypać danie ostrą papryką, wymieszać). Wymieszać sos kolczochowy z kiełbaską i makaronem, posolić do smaku, udekorować pietruszką, ewentualnie posypać startym serem. Polecam również: Risotto z kolczochem i marchwią.

English 
Wykonanie: Peel the chayotes, slice them in two and remove the seed. Chop them finely and saute in olive oil with chopped onion and sausage adding water and wine. Serve over Calabrian spicy pasta, or any kind of pasta and sprinkle with peperoncino or chilly pepper over it. Decorate with fresh parsley and/or grated cheese. Look also at Risotto With Chayote And Carrots.

Italiano
Come si fa: Pulire le zucchine spinose e tagliare a dadini, tagliare anche la cipolla e far soffriggere il tutto con un po' d'olio, aggiungendo sia il vino che un po' d'acqua alla volta. Togliere dal fuoco quando le zucchine saranno morbide. Aggiungere la salsiccia tagliata a pezzi piccoli, mescolare il tutto e aggiungere il sale e prezzemolo. Servire con il grana grattugiato. Ecco un altra mia ricetta con le zucchine spinose: Risotto con zucchine spinose e carote.


No comments:

Post a Comment