Labels

31/07/2018

Æbleskive (Aebleskiver) czyli duńskie "plackopączki"- Danish Æbleskive (Aebleskiver) - Frittelle danesi Æbleskive (Aebleskiver)

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/ItalianoSkładniki/Ingredients/Ingredienti
1.5 szkl. mąki/ 1.5 cup plain white flour/ 1.5 di tazza di farina 00
1-1.5 szkl. mleka (np. roślinnego)/ 1-1.5 cup rice milk / 1-1,5 tazza di latte (vegetale) o panna
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1 łyżka cukru/ 1 tbs sugar/ 1 cucchiaio di zucchero
1 cukier z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla paste/ 1/2 bustina di vaniglina
szczypta soli do smaku/ a pinch of salt to taste/ un pizzico di sale a piacere
+
jabłko lub czerwona konfitura/ an apple or red jam/ una mela o marmellata rossa

Polski
Wykonanie: Do wykonania aebleskiver potrzebujemy (w polskich warunkach) patelkę na jajka sadzone z głębokimi wnękami, przed wlaniem ciasta należy dobrze natłuścić wnęki olejem. Ubić jajka z cukrem i wanilią, wymieszać z mąką  i mlekiem. Konsystencja ma być gęsta, ale taka by łatwo się nalewało, mniej więcej jak na naleśniki, dlatego może się zdarzyć, że trzeba będzie dosypać trochę mąki. Wlewamy ciasto do uprzednio nagrzanych wnęk. Gdy się spód podpiecze, wkładamy kawałek jabłka lub odrobinę konfitury (u mnie konfitura truskawkowa), przewracamy na drugą stronę delikatnie, by utworzyły się w miarę okrągłe pączusie. Podajemy np. posypane cukrem pudrem. Zamiast mleka można użyć maślankę ze śmietaną.

English
Method: Mix all the ingredients to achieve pancake batter. You can use vegetable milk or buttermilk and cream.  Fry pancakes in hot oil in a special aebleskiver pan with heavy bottom. When one side is well cooked, fill in a bit of an apple or some red colour jam such as for example strawberry jam and turn over to fry the aebleskivers on the other side as well, making sure the round shape is formed. Serve with icing sugar over the top.

Italiano
Come si fa: Amalgamare bene tutti gli ingredienti con una frusta elettrica. Friggere sull'olio caldo su una padella fatta a posto per gli aebleskiver (con i buchi profondi). Dopo la frittura su un lato, mettiamo un po di mela o marmellata per esempio di fragole e giriamo per farli friggere su un secondo lato, mantenendo la forma rotonda degli aebleskiver. Servire  per esempio con lo zucchero a velo. 


Źródło:/Source:/La ricetta originale:

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment