Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (136) Ciastka (129) Dolcetti (125) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (95) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

22/10/2018

Chorwacka rolada kasztanowa II (Rolada od kestena) - Croatian Chestnut Roll Recipe II- Salame alle castagne alla croata II

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
650 g ugotowanych i obranych kasztanów/ 23 oz cooked and peeled chestnuts/ 650 g di castagne
3 łyżki cukru pudru/ 3 tbs (cane) icing sugar/ 3 cucchiai zucchero a velo (di canna)
150 g mielonych orzechów włoskich/ 5 oz ground walnuts/ 200 g di noci macinate
100 g roztopionej czekolady/ 3.5 oz melted dark chocolate/ 100 g di cioccolato fondente sciolto
150 g roztopionego masła/ 5 oz melted butter/ 150 g di burro sciolto
cukier z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
50 ml wody/ 50 ml water/ 50 ml di acqua
2-3 łyżki rumu/ 2-3 tbs rum/ 2-3 cucchiai di rum
200 ml śmietany/ 200 ml cream/ 200 ml di panna fresca

Polski
Wykonanie: Kasztany zmielić razem z orzechami i cukrem. Wymieszać z roztopionym masłem i wanilią oraz rumem (proponuję wymieszać to podgrzewając na słabym ogniu, wtedy może się przydać dolanie odrobiny wody, jeśli trzeba, dodać więcej cukru). Można również dodać trochę wódki lub likieru do zaostrzenia smaku i lepszej konserwacji tego deseru. Wyłożyć na papier do pieczenia, wierzch oblać porcją roztopionej czekolady z wodą i śmietaną lub masłem i zawinąć papierem do pieczenia, związać oba końce i wstawić do lodówki na kilka godzin. Roladę można zrobić na wiele sposobów, oto jeden z nich: kliknij tutaj.

English:
Method: Grind the chestnuts and mix with all the other ingredients except chocolate and if you like add a small amount of vodka. Place the batter onto a baking paper sheet, cover over the top with melted dark chocolate with water and cream (or butter) and roll it with baking paper, close both ends and put it in the fridge for several hours. You can also follow another recipe for the roll, click here.

Italiano:
Come si fa: Bollire le castagne, spegnere il fuoco quando sono ben cotte, sbucciarle e macinarle.  Mescolare con gli altri ingredienti tranne il cioccolato ed anche si possono aggiungere 1-2 cucchiai di vodka. Mettere la crema sulla carta da forno, coprire con il cioccolato sciolto con la panna ed acqua (invece di panna ho usato un po' di burro) e rotolare il tutto nella carta da forno, chiudere su tutti e due i lati e lasciare per qualche ora in frigo. Ti consiglio un altra ricetta per questo salame, guarda qui.


Źródło przepisu:/Recipe source:/La ricetta originale:

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Kuchnia Krajów Słowiańskich 2018