Labels

Lunch (198) Pranzo (197) Obiad (191) Cena (161) Cakes (146) Ciasta (144) Torte (140) Tea cakes (134) Ciastka (127) Dolcetti (123) Supper (116) Dolci (98) Kolacja (97) Cookies (93) Desery (90) Desserts (90) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

23/10/2018

Marchewkowo-cukiniowe placki ziemniaczane - Carrot & Zucchini Potato Pancakes - Frittelle di patate zucchine e carote

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki dla 2 osób/Ingredients serves 2/Ingredienti per 2 persone:
3 ziemniaki/ 3 potatoes/ 3 patate
2 marchwie/ 2 carrots/ 2 carote
1 mała cukinia lub kawałek dużej/ 1 small zucchini/ 1 zucchina
1 mała cebula/ 1 small onion/ 1 cipolla piccola
1 łyżka mąki orkiszowej/ 1 tbs spelt flour/ 1 cucchiaio di farina di farro
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
olej do smażenia/ oil for frying/ olio per friggere
sól/ sale/ salt

Polski
Wykonanie: Umyte i obrane ziemniaki, marchewki, cebulę i cukinię zetrzeć na tarce lub w maszynce, odsączyć, dodać jajko kopiastą łyżkę mąki, osolić do smaku, wymieszać. Małe placki smażyć na oliwie na złoty kolor. Na zdjęciach podane z serem scamorza wędzonym i czarnymi suszonymi oliwkami... A ja osobiście uwielbiam je po prostu z cukrem :).

English
Method: Wash, peel and then grate the potatoes, carrots, onion and zucchini, drain and add an egg, a full table soon of spelt flour, salt to taste and mix everything well. Fry small pancakes in oil over medium heat until become golden.

Italiano
Come si fa: Lavare, sbucciare e poi grattugiare le patate, le carote, la cipolla e la zucchina,  drenare il succo, poi amalgamare il tutto con un uovo, la farina e sale a piacere. Formare delle piccole frittelle e soffriggere finché non diventino dorate.


Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej:
Warzywa dyniowate 2018