Labels

Lunch (198) Pranzo (197) Obiad (191) Cena (161) Cakes (146) Ciasta (144) Torte (140) Tea cakes (134) Ciastka (127) Dolcetti (123) Supper (116) Dolci (98) Kolacja (97) Cookies (93) Desery (90) Desserts (90) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

26/10/2018

Penne z fenkułem i cukinią - Fennel And Zucchini Pasta - Pene al finocchio e zucchine

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients:
1-2 cukinie/ 1-2 zucchini/ 1-2 zucchine
1-2 fenkuły/ 1-2 fennels/ 1-2 finocchi
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
garść ziaren sezamu/ handful sesame seeds/ una manciata di semi di sesamo
kilka łyżek oliwy z oliwek/ several tbsp olive oil/ alcuni cucchiai di olio d'oliva
sól i pieprz do smaku/ salt & peper to taste/ sale e pepe a piacere

Polski
Wykonanie: Cukinię, u mnie jest to duża cukinia hodowana na nasiona, pokroić na półksiężyce (u mnie wydrążyć gniazdo nasienne). Blachę wysmarować oliwą, ułożyć półksiężyce z cukinii na blachę, posolić, posypać ziołami (u mnie jest to "zahatar", przyprawa z Izraela) i skropić z wierzchu oliwą. Cukinię upiec w piekarniku do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika, może się okazać że skórka jest za twarda, wtedy trzeba ją usunąć, cukinię pokroić w kostkę. Cebulę i fenkuł posiekać i zeszklić delikatnie na oliwie, dodać garść ziaren sezamu i szczyptę kurkumy, pod koniec zdjąć przykrywkę i odparować, pozostawić trochę, by warzywa nabrały smaku (tj. by się podsmażyły nieco), doprawić pieprzem i solą. Wymieszać z pokrojoną cukinią. Makaron (np. penne) ugotować wg przepisu na opakowaniu (na zdjęciu jest to makaron kukurydziano-ryżowy), najlepiej al dente, mieszamy z warzywami, dodajemy trochę oliwy z oliwek jeśli trzeba, ewentualnie pestki z dyni lub cukinii. 

English:
Directions:  Slice or cut the zucchini (my zucchini is a big one so I also have to get rid of the core and the seeds) and place it onto a greasy baking sheet, brush each piece with oil olive, salt it and sprinkle with your favourite spices and bake them in medium heat until the pieces become soft. Chop the fennel and onion and fry them in oil until translucent, add the zucchini and sesame seeds when the onion and fennel are well cooked and mix everything well. Add salt and peper to taste. Cook the pasta al dente and mix it with the cooked vegetables, serve with pumpkin or zucchini seeds and, if needed, a bit of olive oil. 

Italiano:
Come si fa: Lavare bene la zucchina, la mia è abbastanza grande perché volevo che crescesse per darmi i semi, allora la devo pulire anche dentro. Tagliarla a mezzalune e metterla su una placca da forno unta, poi cospargere ogni pezzo di zucchina con l'olio d'oliva, mettere il sale e le vostre spezie sopra ogni pezzo. Fatele cuocere in forno caldo finché non diventino morbide e togliere dal forno, tagliarle a dadini. Tagliare la cipolla ed il finocchio a dadini e soffriggerli con un po' di olio.  Aggiungere i semi di sesamo e quando tutto diventerà ben cotto mescolare con le zucchine al forno.  Cuocere la pasta al dente, mescolare con le verdure e servire con i semi di zucca o zucchina ed un filo d'olio d'oliva.  


Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej:
Warzywa dyniowate 2018