Labels

Lunch (198) Pranzo (197) Obiad (191) Cena (161) Cakes (146) Ciasta (144) Torte (140) Tea cakes (134) Ciastka (127) Dolcetti (123) Supper (116) Dolci (98) Kolacja (97) Cookies (93) Desery (90) Desserts (90) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

27/10/2018

Empire State Muffins czyli nowojorskie muffinki - Empire State Muffins Recipe - I muffin di New York

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 1/2 szklanka mąki (orkiszowej)/  1 & 1/2 cup (spelt) flour/ 1 e 1/2 di tazza  di farina (di farro)
1 szkl. cukru / 1 cup sugar / 1 tazza di zucchero
2 szkl. startych jabłek/ 2 cups shredded tart apples/ 2 tazze di mele grattugiate
1 szkl. startej marchwi/ 1 cup shredded carrots/ 1 tazza di carote grattugiate
1 szkl. siekanej żurawiny/ 1 cup chopped fresh or frozen cranberries/ 1 tazza di mirtilli rossi
1 szkl. siekanych orzechów włoskich/ 1 cup chopped walnuts or pecans/ 1 tazza di noci
1 łyżka kakao*/ 1 spoonful cocoa*/ 1 cucchiaio di cacao*
1 łyżeczka proszku do piecz./ 1 teaspoon baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci
1 łyżeczka sody oczyszczonej/ 1 ts baking soda/ 1 cucchiaino di bicarbonato di soda
2 łyżeczki cynamonu/ 2 ts cinnamon/ 2 cucchiaini di cannella
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
2 jajka/ 2 eggs, lightly beaten/ 2 uova
1/2 szklanki oliwy lub oleju/ 1/2 cup olive or canola oil/ 1/2 di tazza di olio di oliva

* mój dodatek/ *my modification/ *il cacao secondo il mio gusto

Polski  
Wykonanie: W misce wymieszać starte jabłka z cukrem (najlepiej muscovado, plus 1 łyżką miodu), delikatnie wymieszać z marchewką, żurawiną i orzechami. Wymieszać suche składniki z suchymi, wsypać do miski. Z owocami, wymieszać suche składniki. Wymieszać jajka (lub 3 żółtka) z olejem i wlać do miski, po czym wszystko razem  dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do foremek papierowych wlać ciasto (wypełnić ok. 2/3 foremki). Piec w 180-200°C przez ok. 20-25 min., sprawdzić patyczkiem, gdyż czasem ciastka gotowe są wcześniej. PS. Kto nie ma żurawiny, polecam każde inne małe, czerwone owocki np. z syropu, konfitury lub mrożone.

Przepis skatalogowałam na moim blogu: Lokalne smakołyki - katalogu przepisów kulinarnych z miast i miasteczek Polski i całego świata, zapraszam!

English
Directions: In a bowl, combine apples and sugar.  Gently fold in cranberries, carrots and nuts. Combine dry ingredients, add to the bowl. Mix well to moisten dry ingredients. Combine eggs and oil, stir into apple mixture. Fill the cupcake liners two-thirds full. Bake at 355-375°F for about 20-25 minutes. 

Italiano
Come si fa: Tagliare le noci ed i mirtilli rossi a piccoli pezzi. Invece di usare 2 uova intere potete usare 3 tuorli. Si mischia gli ingredienti umidi con gli umidi, i secchi con i secchi, poi si mischia tutto insieme e bene. Si riempiono i pirottini e si cuociono al forno caldo di 180°C gradi per circa 20-25 minuti. 

Źródło przepisu:/Recipe source:/La ricetta originale:

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: