Labels

27/04/2019

Budyń jaglany z musem truskawkowym - Millet Custard With Strawberry Mousse - Budino di miglio con mousse alle fragole

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g kaszy jaglanej/ 7 oz millet (kasha)/ 200 g di miglio
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
200 g mleka kokosowego/ 7 oz coconut milk/ 200 g di latte di cocco
cukier trzcinowy, miód itp/ cane sugar or honey etc/ zucchero di canna o miele etc.
Mus truskawkowy - Strawberry Mousse - Mousse alle fragole

Polski
Wykonanie: Ugotować kaszę (wcześniej zalać zimna wodą, po czym wrzątkiem) w lekko osolonej wodzie, z odrobiną masła lub oleju kokosowego. Po ugotowaniu zalać mlekiem kokosowym, najlepiej gęstym i zblendować, doprawić cukrem trzcinowym, miodem albo innym słodzidłem. Do połowy wypełnić szklane naczynie budyniem z kaszy, uzupełnić musem truskawkowym. 

English 
Method:  Boil the millet  in 2½ cups of  slightly salted water for 10 – 12 minutes and let rest for 5 minutes. Pour coconut milk and blend everything, you can add cane sugar or honey or other sweetener to taste. Serve in a glass mug, half custard- half strawberry mousse.

Italiano
Come si fa:  Cuocere il miglio (prima sciacquarlo bene in acqua corrente) con un po' di burro oppure olio di cocco e sale a piacere. Amalgamare il latte di cocco denso e passare col blender. A piacere aggiungere un dolcificante: lo zucchero di canna, il miele etc. Versare il budino in un bicchiere di vetro a metà e riempire con mousse alle fragole.

No comments:

Post a Comment