#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
400 g pieczarek/ 14 oz mushrooms/ 400 g di funghi champignon
250 ml śmietany np. roślinnej/ 250 ml (plant) cream/ 250 ml di panna (vegetale)
1 duża cebula/ 1 big white or yellow onion/ 1 cipolla dorata o bianca grande
trochę mleka (roślinnego)/ little (plant) milk/ un po' di latte (vegetale)
2 łyżki skrobi kukurydzianej/ 2 tbs corn starch/ 2 cucchiai di amido di mais
4 łyżki oliwy lub masła/ 4 tbs olive oil or butter/ 3 cucchiai di olio d'oliva oppure burro
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
pieprz do smaku/ pepper to taste/ pepe a piacere
Polski
Wykonanie: Obrane pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę bardzo drobno posiekać, najlepiej w paski, podsmażyć na oliwie lub maśle, po czym poddusić. Zalać śmietaną, gdy grzyby będą już ugotowane, podgrzać i co jakiś czas mieszać. W międzyczasie wymieszać skrobię kukurydzianą z odrobiną mleka i zagęścić nią pieczarki w śmietanie, doprowadzić do wrzenia. Podawać np. z krokietami twarogowymi, krokietami z kapustą czy z mięsem, plackami itp. Sos udekorować usmażonymi pieczarkami krojonymi w plasterki.
English
Method: Peel and then grate the mushrooms, chop finely the onion and fry in oil or butter over medium heat and then simmer until soft. Pour in the cream and stir from time to time. Mix the starch with little water and thicken the sauce. Leave the sauce to boil for a while and stir it from time to time. Use with potato and quark croquetts, cabbage croquetts or with meat, potato pancakes. Decorate the sauce with fried sliced mushrooms.
Italiano
Come si fa: Pulire i funghi, grattugiarli e poi far rosolare assieme alla cipolla tritata finemente, versare la panna e mescolare bene. Mescolare un po' di latte con l'amido e raddensare la salsa, mescolando bene e lasciando la salsa bollire. Usare con vari piatti per esempio delle crocchette di patate, le crocchette col cavolo crauti, crocchette con la carne oppure le frittelline di patate lesse. Decorare la salsa con i champignon soffitti tagliati a fettine.
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Oj tak, ja lubię taki z samymi ziemniakami. Jak byłam mała, moja mama serwowała takie danie przynajmniej raz w miesiącu :) Zapraszam do akcji Pieczarkowy Tydzień 2020 :)
ReplyDeleteDziękuję, właśnie piszę post do Twojej akcji :)
ReplyDelete