#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela |
Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti:
120 g mąki pszennej lub orkiszowej/ 4 oz plain or spelt white flour/ 120 g di farina 00 o di farro
120 g mąki ziemniaczanej/ 4 oz potato starch/ 120 g di fecola di patate
120 g mielonych orzechów włoskich/ 4 oz ground walnuts/ 120 g di noci grattugiate
120 g mielonych orzechów włoskich/ 4 oz ground walnuts/ 120 g di noci grattugiate
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito in polvere
skórka starta z cytryny/ lemon grated peel/ scorza grattugiata di un limone
szczypta soli/ a pinch of salt/ 1 pizzico di sale
2 łyżeczki rumu/ 2 ts rum/ 2 cucchiaini di rum
2 łyżeczki rumu/ 2 ts rum/ 2 cucchiaini di rum
Polski:
Wykonanie: Wymieszać lub ubić mikserem na wolnych obrotach dokładnie wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Z braku rumu można użyć np. wódkę. Natłuścić foremki i oprószyć mąką, nie trzeba jeśli mamy silikonowe. Wlać ciasto do foremek, wstawić do piekarnika, piec w 180°C przez ok 15-20 minut. Po upieczeniu, zdjąć foremki i oprószyć babeczki cukrem pudrem. Proponuję upiec i baranka wielkanocnego, z tego samego przepisu.
English
Method: Beat or stir all the ingredients well to achieve soft batter. You can use silicon the cup cake baking tins, fill in the batter. Bake at 340°- 350° F for about 15-20. When they are cooled a bit, take off the tins and sprinkle the cakes with icing sugar. Look also Walnut Easter Lamb Cake Recipe.
Italiano
Come si fa: Mescolare tutti gli ingredienti finché si ottiene un impasto morbido. Quindi preparare gli stampini di silicone oppure i pirottini e metterci l'impasto. Infine cuocere nel forno preriscaldato a 180° C. Togliere il dolcetti dagli stampini e cospargerli con zucchero a velo. Guarda anche Agnello dolce pasquale alle noci.
No comments:
Post a Comment