#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti250 g mąki/ 8.8 oz plain white flour/ 250 g di farina 00
50 g cukru/ 1.8 oz sugar/ 50 g cukru
ok. 200 ml mleka np. roślinnego/ about 200 ml (plant) milk/ circa 200 ml di latte (vegetale)
2 duże jajka/ 2 eggs/ 2 uova grandi
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
jeden mały ugotowany burak/ 1 small cooked beetroot/ 1 piccola rapa rossa lessa
świeża macierzanka/ fresh thyme/ timo fresco
sok z cytryny, lemon juice/ succo di limone
Polski
Wykonanie:
Mieszamy do połączenia wszystkich składników (jeśli wyjdzie nam za gęste ciasto, dolewamy mleka), dodajemy obranego, pokrojonego w kostkę, buraka i blendujemy. Odstawiamy na ok. pół godziny. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju/oliwie. Podajemy dowolnie, np. z powidłami czy twarogiem, u mnie z konfiturą jagodową oraz jabłkową z kwiatami bzu czarnego, koniecznie skropione sokiem z cytryny i posypane kwiatami macierzanki lub świeżego tymianku (tak nauczyła mnie moja Mama, macierzanka nie tylko poprawia smak, szczególnie ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, ale również ułatwia trawienie, poza całą szeroka gamą jej właściwości prozdrowotnych, kwiaty tymianku można też wrzucić bezpośrednio do ciasta naleśnikowego, szczególnie jeśli ktoś nie może ich zjeść surowych).
Mieszamy do połączenia wszystkich składników (jeśli wyjdzie nam za gęste ciasto, dolewamy mleka), dodajemy obranego, pokrojonego w kostkę, buraka i blendujemy. Odstawiamy na ok. pół godziny. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju/oliwie. Podajemy dowolnie, np. z powidłami czy twarogiem, u mnie z konfiturą jagodową oraz jabłkową z kwiatami bzu czarnego, koniecznie skropione sokiem z cytryny i posypane kwiatami macierzanki lub świeżego tymianku (tak nauczyła mnie moja Mama, macierzanka nie tylko poprawia smak, szczególnie ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, ale również ułatwia trawienie, poza całą szeroka gamą jej właściwości prozdrowotnych, kwiaty tymianku można też wrzucić bezpośrednio do ciasta naleśnikowego, szczególnie jeśli ktoś nie może ich zjeść surowych).
English
Method:
Mix all the ingrediente to achieve pancake batter. Add chopped beetroot and blend everything together. Leave for about half an hour. Fry pancakes in hot oil. Serve with jam, such as apple and elder flower jam or cottage cheese sprinkled with lemon juice and fresh thyme flower petals.
Method:
Mix all the ingrediente to achieve pancake batter. Add chopped beetroot and blend everything together. Leave for about half an hour. Fry pancakes in hot oil. Serve with jam, such as apple and elder flower jam or cottage cheese sprinkled with lemon juice and fresh thyme flower petals.
Italiano
Come si fa:
Amalgamare bene tutti gli ingredienti dell'impasto. Sbucciare la rapa, tagliarla a dadini e passarle con il blender assieme con l'impasto. Lasciare a riposare per almeno mezzora. Friggere sull'olio caldo. Servire con qualche marmellata per esempio la marmellata di fiori di sambuco o formaggio fresco, cospargere con il succo di limone e fiori di timo fresco.
Amalgamare bene tutti gli ingredienti dell'impasto. Sbucciare la rapa, tagliarla a dadini e passarle con il blender assieme con l'impasto. Lasciare a riposare per almeno mezzora. Friggere sull'olio caldo. Servire con qualche marmellata per esempio la marmellata di fiori di sambuco o formaggio fresco, cospargere con il succo di limone e fiori di timo fresco.
Przepis bierze udział w mojej buraczanej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment