Labels

23/05/2019

Konfitura jabłkowa z kwiatami bzu czarnego - Apple And Elderflower Jam - Marmellata di fiori di sambuco

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
4-5 kwaśnych jabłek/ 4-5 big apples/ 4-5 mele golden bio
150 g kwiatów bzu czarnego/ 5 oz pure elderflowers/ 150 g di fiori di sambuco già sgranati
150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
woda/ water/ acqua q.b.

Polski:
Wykonanie: Kwiaty czarnego bzu powinniśmy ściągać z gałązek dokładnie, by do konfitury nie trafiły zielone części, które zawierają goryczkę.  Umyte i obrane jabłka, kroimy na kawałki (obojętnie jakie). Dodajemy cukier (np. trzcinowego), wodę jeśli trzeba i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut, dobrze mieszamy,  blendujemy aż jabłka się całkowicie rozpadną, po czym dodajemy kwiaty i smażymy całość, by się zaparzyła. Wlać do słoików (jeśli chcemy przechować na zimę, pasteryzować), przechowywać w lodówce i spożyć w najbliższym czasie.

English:
Method: The flowers must be cleaned well so that there are no green parts left. Wash and peel the apples, then chop them and leave to simmer for a while, then blend them well, add the flowers and make boil for about 3-4 minutes. Place the jam into clean jars and conserve them in the fridge. If you need to keep them longer, pasteurize the jars. 

Italiano:
Come si fa: I fiori devono essere puliti bene, non lasciamo le parti verdi. Lavare e pelare le mele, tagliarle a dadini, aggiungere lo zucchero di canna e friggere delicatamente con un po' di acqua finché non uscirà il succo, passare il tutto col blender. Aggiungere i fiori. Mescolare il tutto bene e far bollire un altro po' così l'acqua evapora. Versare la confettura ancora calda nei barattoli e conservare in frigo o sterilizzare.


Źródło przepisu/ Recipe Source/ Ricetta originale:

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej,
tak wiem bez czarny nie jest chwastem,
lecz mało kto wie, że jego kwiaty są zdrowe i jadalne:
Jemy chwasty 2019

No comments:

Post a Comment