Labels

10/08/2019

Czerwony ryż z dynią i jarmużem - Red Rice With Pumpkin And Kale - Riso rosso con zucca e cavolo verde

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250 g ryżu czerwonego razowego / 8.8 oz red rice/ 250 g riso rosso integrale
400 g dyni/ 14 oz pumpkin or butternut/ 400 g di zucca
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
masło lub oliwa/ butter or olive oil/ burro o olio di oliva
1 litr wywaru z warzyw/ 1 litre vegetable broth/ 1 litro di brodo vegetale
1/2 szklanki białego wina/  1/2 cup white wine/ 1 bicchiere di vino bianco
4 duże liście jarmużu/ 4 kale leaves/ 4 foglie grandi di cavolo verde
kilka ząbków czosnku/ 2-3 garlic cloves/ 2-3 spicchi d'aglio

Polski
Wykonanie: Umyć dynię i jarmuż. Dynię pokroić w kostkę. Jarmuż oczyścić z twardych łodyg i podgotować we wrzątku od 1 do 3 minut. Cebulę oczyścić i też pokroić w kostkę. Dynię podsmażyć na oliwie z cebulą, po czym dodać wina i wody by się podgotowały, na koniec dodać czosnek. Gdy dynia z cebulą będą miękkie i aromatycznie podsmażone, odstawić z palnika, doprawić ziołami i dodać siekany, ugotowany jarmuż. Ugotować ryż na wywarze w warzyw i szklance wina (można użyć suszu warzywnego, który warto sobie przygotować w lecie, by mieć na zimę). Wymieszać ryż z warzywami i risotto gotowe.

English 
Directions: Wash the pumpkin and kale. Cook the kale in boiling water for 1-3 minutes. Chop the hokaido pumpkin or butternut and onion. Saute them in oil and wine over medium heat until the vegetables are soft and onion is translucent. In the end add sliced garlic. Then turn off the heat, add your favourite spices such as curcuma and salt to taste. Meanwhile cook the rice in broth and a glass of white wine al dente and drain. Mix the hot rice and the vegetables and season.

Italiano
Come si fa: Lavare e pulire le verdure. Far cuocere il cavolo verde per 1-3 minuti. Tagliare a dadini la cipolla e la zucca e farle soffriggere e poi cuocere, in una padella, dolcemente in olio e vino con il rosmarino finché non diventino morbide, alla fine della cottura aggiungere l'aglio e poi spegnere il fuoco. Aggiungere le vostre spezie preferite, per esempio la curcuma, assieme al sale. Intanto si farà cuocere il riso nel brodo vegetale ed il vino, a cottura ultimata si mescolerà il riso con tutte le verdure già cotte.


Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej,
 do której udziału serdecznie zapraszam:
Warzywa dyniowate 2019
Oraz w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment