#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
3-4 łyżki bułki tartej/ 3-4 table spoons bread crumbs/ 3-4 cucchiai di pan grattato
2-3 łyżki masła/ 2-3 table spoons butter/ 2-3 cucchiai di burro
kilka pomidorków koktajlowych/ 3-5 cherry tomatoes/ qualche pomodorino
kilka ząbków czosnku/ 2-3 garlic cloves/ 2-3 spicchi d'aglio
kawałek ugotowanego selera i pietruszki/ cooked celeriac/ un pezzo di sedano rapa lesso
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.
jadalne sezonowe kwiaty/ seasonal edible flowers/ fiori commenstibili di stagione
Polski
Wykonanie: Ugotować fasolkę (na zdjęciach fasolka szparagowa zielona) w osolonej wodzie. Osobno, w rondelku lub na patelni podsmażyć bułkę tartą na maśle aż się lekko zarumieni, a masło wyparuje. Połączyć ze szparagami, ugotowanymi korzeniami selera i pietruszki, posiekanym czosnkiem i pokrojonymi pomidorkami. Podawać jako dodatek do drugich dań lub z chlebem czy ziemniakami, udekorowaną jadalnymi sezonowymi kwiatami.
English
Directions: Boil the beans in salted water, drain and leave for a while. In the meantime, fry the bread crumbs in butter over medium heat until the crumbs become crisp. Mix the crumbs with the beans, chopped pieces of cooked celeriac, chopped garlic and cherry tometoes and serve together with second dishes or as you wish decorated with seasonal edible flowers.
Italiano
Come si fa:
Cuocere i fagiolini in acqua salata, scolarli e lasciarli nello scolapasta per un attimo. Soffriggere il pan grattato con il burro finché sarà un po' dorato. Mettere tutto insieme, aggiungere un pezzo di sedano rapa lesso, i pomodorini e l'aglio tagliati a dadini e servire con i secondi piatti come contorno oppure come preferite, ma sempre decorate i fagiolini con i fiori commestibili di stagione :).
Mniam <3 Super pomysł z podaniem razem z jadalnymi kwiatami!
ReplyDeleteDziękuję... :) Serdecznie Cię pozdrawiam!
ReplyDelete