Labels

13/11/2019

Gulasz kurkowy - Golden Chanterelle Goulash Recipe - Gulash di funghi galletti (gallinacci)

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g kurek/ 17.5 oz chanterelle/ 500 g di funghi galletti (gallinacci)
1 duża cebula/ 1 big white or yellow onion/ 1 cipolla dorata o bianca grande
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
pieprz do smaku/ pepper to taste/ pepe a piacere
galgant, papryka, kurkuma do smaku/ galangal, paprica, curcuma to taste/ galanga, paprica, curcuma

Polski
Wykonanie: Dobrze umyć kurki, by piasek nie chrupał nam pod zębami :). Polecam użyć małą szczoteczkę, żeby usunąć piasek z blaszek grzybów. Umyte kurki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać,  podsmażyć na  maśle, po czym dusić do miękkości - jeśli trzeba dolać wodę. Na samym końcu doprawić solą, najlepiej kamienną, pieprzem, galgantem, papryką i kurkumą. Podawać z ziemniakami i surówką, lub użyć do frittaty (omletu), jajecznicy, do kanapek.

English 
Method:  Wash well the chanterelle, you can use a brush to free them from the sand. Peel and then chop them with the onion and fry in butter over medium heat and then simmer until soft. Add water if needed. In the end of cooking add salt, pepper, curcuma, galangal and paprica to make your goulash taste good. 

Italiano
Come si fa: Pulire i funghi bene con l'acqua corrente, potete usare qualche piccolo spazzolino, tagliarli a dadini e poi far rosolare assieme alla cipolla tritata finemente, e poi far cuocere i galletti sotto al coperchio versando più l'acqua se necessario. Alla fine di cottura condire il gulasch con il sale ed il pepe, la curcuma, la paprica e la galanga secondo il vostro gusto. Servire il gulasch con la pasta, le patate, il riso oppure il pane, ma anche come il condimento delle frittate...

Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:
Na grzyby 3

4 comments:

  1. Rewelacyjny pomysł. Wygląda przepysznie!

    ReplyDelete
  2. Dziękuję Diano! To już raczej kurkowe ostatki, niestety...

    ReplyDelete
  3. You made an article that is interesting.You are so amaz

    ReplyDelete