#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela |
Wykonanie: Soczewicę przeplukać i ugotować w osolonej wodzie. Kaszę przed gotowaniem zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Ugotowaną wymieszać z ugotowaną soczewicą, podsmażoną cebulką z "nóżką" selera naciowego i marchewka pokrojoną na drobno. Całość okrasić tuńczykiem w oleju (najlepiej ze sloika, nie z puszki), czosnkiem niedźwiedzim świeżym lub suszonym, jeśli świeży to koniecznie wraz z kwiatami, solą i pieprzem do smaku.
English
Method: Wash the lentils and then cook them until soft. Before cooking, keep the spelt in cold water for about 2 hours. When boiling procedure finishes, drain the spelt and mix it with cooked lentils and chopped and fried onion, celery and carrot, add salt and pepper to taste. Then season the dish with tuna and bear leek with blossom, salt and pepper.
Italiano
Come si fa: Prima laviamo le lenticchie e cuciniamole in acqua salata. Di solito, prima della cottura, teniamo il farro in acqua fredda per qualche ora. Dopo la cottura, mescoliamolo con lenticchie, cipolla soffritta con la costola di sedano e carote. Decoriamo il tutto con del tonno sott'olio (non quello in scatola) e serviamo assieme all'aglio orsino con dei fiori, sale e pepe a piacere.
Przepis bierze udzial w poniższych akcjach kulinarnych:
Smaczne
ReplyDeleteDziękuję:))
Delete