#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g mąki kokosowej/ 8.8 oz coconut flour/ 250 g di farina di cocco
250 g mąki kokosowej/ 8.8 oz coconut flour/ 250 g di farina di cocco
ok 50 g mąki orkiszowej/ about 2 oz slept flower/ circa 50 g di farina di farro
300 g puree z dyni piżmowej/ 10.5 oz butternut boiled, mashed and drained/ 300 g di purea di pepona
1/2 szklanki oleju z awokado lub masła/ 1/2 cup avocado oil or butter/ 1/2 di tazza di olio d'avocado
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1/2 szklanki oleju z awokado lub masła/ 1/2 cup avocado oil or butter/ 1/2 di tazza di olio d'avocado
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1/4 szkl. kwaśnej śmietany/ 1/4 cup sour cream/ 1/4 di tazza di panna acida
270 g cukru muscovado/ 9.5 oz Muscovado sugar/ 270 g di zucchero di canna integrale
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaino di lievito in polvere per dolci
1 łyżeczka/ 1 ts ginger/ 1 cucchiaino di zenzero
270 g cukru muscovado/ 9.5 oz Muscovado sugar/ 270 g di zucchero di canna integrale
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaino di lievito in polvere per dolci
1 łyżeczka/ 1 ts ginger/ 1 cucchiaino di zenzero
garść rodzynek (opcjonalnie)/ handful raisins (optionally)/ manciata di uvetta (facoltativo)
Polski:
Polski:
Wykonanie: Wszystkie składniki dobrze wymieszać (najlepiej użyć wiórki kokosowe i je zmielić), gdy ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (35x 13x 6 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut lub gdy włożony drewniany patyczek będzie suchy. Wyjąć ciasto z formy i gdy ostygnie, pokroić na kromki. W oryginale jest jeszcze polewa (ze śmietany kokosowej, masła i cukru muscovado, ale ciasto jest bez niej bardzo syte i tłuste, więc nie robiłam tej polewy). W RPA awokado często stosuje się zamiast masła, dlatego zamieniałam olej z awokado na masło, ale można dodać oliwę.
English
Method: Mix all the ingredients well together (you can use coconut flakes and grind them). Pour batter into a loaf form (35x13x6 cm) (greased and sprinkled with bread crumbs). Bake at 350° F for about 45 minutes or until a skewer comes out clean when inserted. Slice wwhen cooled down.
Method: Mix all the ingredients well together (you can use coconut flakes and grind them). Pour batter into a loaf form (35x13x6 cm) (greased and sprinkled with bread crumbs). Bake at 350° F for about 45 minutes or until a skewer comes out clean when inserted. Slice wwhen cooled down.
Italiano
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti delicatamente insieme (invece di usare olio d'avocado possiamo usare olio d'oliva). Versare l'impasto in una teglia per il pane (rivestita con carta da forno, 35x13x6cm). Infornare in forno preriscaldato a 170° -180° per circa 45 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Tagliare a fette quando la torta si raffredda.
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti delicatamente insieme (invece di usare olio d'avocado possiamo usare olio d'oliva). Versare l'impasto in una teglia per il pane (rivestita con carta da forno, 35x13x6cm). Infornare in forno preriscaldato a 170° -180° per circa 45 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Tagliare a fette quando la torta si raffredda.
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
No comments:
Post a Comment