Labels

21/04/2021

Włoskie pesto czosnaczkowe - Garlic Mustard Pesto Recipe - Pesto di alliaria petiolata

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
ok. 50 g listków czosnaczku pospolitego/ 1.7 oz fresh garlic mustard leaves/ 50 g di foglie di alliaria
6 łyżek parmezanu (opcjonalnie)/ 6 tbs parmesan cheese/ 6 cucchiai di parmigiano (facoltativo)
2 łyżki orzechów włoskich/ 2 tbs walnuts/ 2 cucchiai di noci
2 ząbki czosnku/ 2 cloves garlic/ 2 spicchi d'aglio
1/2 szklanki oliwy z oliwek/ 1/2 cup olive oil/ 1/2 di tazza di olio d'oliva
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

Polski
Wykonanie: Zmiksować wszystkie składniki blenderem/mikserem i najlepiej podawać od razu, np. z ulubionym makaronem, z gotowanymi ziemniakami lub do kanapek. Zamiast parmezanu, w wersji polskiej można dodać oscypka (równie pyszne!). Dla osób nietolerujących laktozy, pyszne jest i bez sera, jednak w tym wypadku, polecam zwiększyć ilość orzechów. Przechowywać w lodówce, zalać oliwą. Tradycyjnie, włoskie pesto alla genovese (rodem z Ligurii, z portowego miasta Genua) zawiera orzeszki pinowe, bazylię lub też ewentualnie zieloną pietruszkę. Kiedy zachodzi potrzeba, używa się orzechów włoskich lub migdałów, a zieleninę zamienia się na inną, na wiosnę może to być właśnie czosnaczek pospolity, pokrzywa czy mięta, ewentualnie jakieś warzywa, np. jarmuż, cukinia (też cukinia i migdały).

English:
Directions: Blend all the ingredients together well (you do not need to add cheese, in such case add more nuts) and serve at once with your favourite kind of pasta or with cooked potatoes or in sandwiches. If you wish to keep some of the pesto in the fridge, it is possible, but you need to pour some  amount of olive oil onto it to keep the surface fresh. Look also: Pesto Alla Genovese, Mint Creamy Pesto, Nettle Pesto Recipe, Zucchini Pesto Recipe, Zucchini And Almonds Pesto.

Italiano:
Come si fa: Frullare tutti gli ingredienti insieme e servire subito, per esempio con la vostra pasta preferita. Se lo volete conservare in frigo, dovete versare uno strato di olio in modo da coprire la superficie come si fa con il basilico e poi mettetelo in frigorifero. Guarda anche altre mie ricette: Pesto di zucchine e mandorle, Pesto di zucchine, Pesto cremoso di menta, Pesto all'ortica, Pesto alla genovese.

Źródło:/Source:/La ricetta originale:

No comments:

Post a Comment