Labels

04/08/2014

Wakacyjny placek z powidłami - Summer fruit cake - La torta estiva alla frutta

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g mąki pszennej/ 500 g plain white flour/ 500 g di farina tipo 00
150 g cukru/ 150 g sugar/ 150 g di zucchero
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
2 żółtka/ 2 yolks/ 2 tuorli
4 łyżki śmietany/ 4 table spoons cream/ 4 cucchiai di panna
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 tea spoon baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci
16 g cukru waniliowego/ 2 tea spoons vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia

Owoce/Fruit/ Frutta:
ok 2 kg wakacyjnych owoców (jabłka, śliwki lub inne)/ about 2 kilos  summer fruit (apples, plums or other)/ circa 2 chili di frutta estiva (mele, prugne o susine o altra frutta)
cukier/sugar/zucchero

5 łyżek bułki tartej/ 5 table spoons bread crumbs/ 5 cucchiai di pan grattugiato

Polski:
Wykonanie:
Z owoców wykonać powidła (tj. umyć, obrać, ew. wypestkować, pokroić i podsmażyć z cukrem, ilość wg uznania. Powidła mogą mieć rzadką konsystencję, ważne by odsączyć sok).

Wyrobić ciasto półkruche z podanych wyżej składników (można dodać trochę masła lub śmietany jeśli trzeba), podzielić na dwie połowy i schłodzić mocno w lodówce. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować 1/2 ciasta i wyłożyć nią spód, po czym posypać bułką tartą. Na bułkę ułożyć powidła owocowe. Pozostałe ciasto mocno ochłodzone zetrzeć wprost na powidła, na grubej tarce. Brzegi ciasta wyrównać nożem. Piec ok 45 minut w 180 st. C. Upieczone gorące ciasto można posypać cukrem pudrem (czego akurat ja nie uczyniłam).

English:
Method:
Clean, peel etc. your fruit, make delicate preserve with sugar (over medium heat). Make a dough (add more cream if necessary) and then divide it into 2 parts, cool it down in the fridge for about 2-3 hours. Fill in your baking form with the first part of your dough, then sprinkle it with bread crumbs and spread your fruit preserve over the whole surface. Take out the second part of your dough from the fridge and grate it directly onto the preserve in order to cover your cake. Bake it at 380 degrees F for about 45 minutes.

Italiano:
Come si fa:
Lavare, sbucciare etc., tagliare la frutta a pezzi, fare marmellata delicata, con zucchero (a piacere), su fuoco medio. Lavorare l'impasto bene (aggiungere piu' panna se necessario), dividere a meta' e lasciare in frigo per qualche ora. Mettere la prima parte sulla teglia, coprire con il pane grattugiato, e poi con la nostra marmellata. Grattugiare la seconda parte dell'impasto direttamente sulla marmellata. Cuocere per circa 45 minuti al forno già caldo di 180 gradi.

No comments:

Post a Comment