Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

22/10/2015

Ciasto kasztanowe - Chestnut cake - Torta di castagne

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
Ciasto / Pastry/ Pasta 
250 g mąki pszennej/ 8.8 oz plain white flour/ 250 g di farina tipo 0
150 g cukru trzcinowego/ 5 oz cane sugar/ 150 g di zucchero di canna
85 g masła/ 3 oz butter/ 85 g di burro
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
ok 300 g zmielonych, ugotowanych kasztanów jadalnych*/ 10 oz cooked and ground chestnuts/ circa 300 g di castagne lesse e macinate
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
3 łyżeczki proszku do pieczenia/ 3 ts baking powder/ 3 cucchiaini di lievito per dolci

Masa serowa/ Mascarponecheese filling/ Ripiendo di mascarpone
250 g sera mascarpone/ 8.8 oz mascarpone cheese/ 250 g di mascarpone
kilka łyzek cukru pudru trzcinowego/ several tbs cane icing sugar/ qualche cucchiaio di zucchero di canna polverizzato

*Ok. 300 g gotowanych i obranych z łupinek kasztanów uzyskujemy z ok. 500 g całych kasztanów. Trzeba je naciąć lub odciąć lekko i cienko brzegi,  Można je ugotować w wodzie, upiec w piekarniku (ok. 20 minut w 180° C) lub upiec na patelni. Upieczone na patelni (nawet jeśli nie dysponujemy patelnią do pieczenia kasztanów, z dziurami) dają się najłatwiej łuskać. Mielimy.

Polski
Wykonanie: Ubić jajka z cukrem, dodać masło i mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, kasztany stale ubijając. Piec w 180° C przez ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż i wypełnić masą. Masa jest banalnie prosta: zmielić cukier trzcinowy (ilość zależy od tego jak słodką masę sobie życzymy) i wymieszać łyżką lub widelcem z serem mascarpone. Posypać resztą cukru pudru trzcinowego.

English
DirectionsBeat the eggs with sugar, adding butter, flour with baking powder, chestnuts and salt at a time. Bake at 180° C for about 40-45 minutes. Wait until cools down and cut into two flat parts, fill in with the filling: Mix mascarpone cheese with cane icing sugar. To achieve cane icing sugar you need to grind cane sugar. 

Italiano
Come si fa: Sbattere le uova con lo zucchero, aggiungendo sempre un po di altri ingredienti, poco alla volta. Cuocete in forno già caldo a 180 gradi per 40-45 minuti. Scaldare riempire con il ripieno: macinare zucchero di canna per ottenere zucchero di canna a velo (la quantità dipende dalle vostre preferenze) e mescolare con un cucchiaio o una forchetta bene con il mascarpone.

 


Przepis źródłowy:/Recipe source:/La ricetta originale
Smacznie i zdrowo