Labels

22/10/2015

Ciasto kasztanowe - Chestnut cake - Torta di castagne

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
Ciasto / Pastry/ Pasta 
250 g mąki pszennej/ 8.8 oz plain white flour/ 250 g di farina tipo 0
150 g cukru trzcinowego/ 5 oz cane sugar/ 150 g di zucchero di canna
85 g masła/ 3 oz butter/ 85 g di burro
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
ok 300 g zmielonych, ugotowanych kasztanów jadalnych*/ 10 oz cooked and ground chestnuts/ circa 300 g di castagne lesse e macinate
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
3 łyżeczki proszku do pieczenia/ 3 ts baking powder/ 3 cucchiaini di lievito per dolci

Masa serowa/ Mascarponecheese filling/ Ripiendo di mascarpone
250 g sera mascarpone/ 8.8 oz mascarpone cheese/ 250 g di mascarpone
kilka łyzek cukru pudru trzcinowego/ several tbs cane icing sugar/ qualche cucchiaio di zucchero di canna polverizzato

*Ok. 300 g gotowanych i obranych z łupinek kasztanów uzyskujemy z ok. 500 g całych kasztanów. Trzeba je naciąć lub odciąć lekko i cienko brzegi,  Można je ugotować w wodzie, upiec w piekarniku (ok. 20 minut w 180° C) lub upiec na patelni. Upieczone na patelni (nawet jeśli nie dysponujemy patelnią do pieczenia kasztanów, z dziurami) dają się najłatwiej łuskać. Mielimy.

Polska wersja
Wykonanie:
Ubić jajka z cukrem, dodać masło i mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, kasztany stale ubijając.

Piec w 180° C przez ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż i wypełnić masą. Masa jest banalnie prosta: zmielić cukier trzcinowy (ilość zależy od tego jak słodką masę sobie życzymy) i wymieszać łyżką lub widelcem z serem mascarpone. Posypać resztą cukru pudru trzcinowego.

English version
Directions:
Beat the eggs with sugar, adding butter, flour with baking powder, chestnuts and salt at a time. 

Bake at 180° C for about 40-45 minutes. Wait until cools down and cut into two flat parts, fill in with the filling: Mix mascarpone cheese with cane icing sugar. To achieve cane icing sugar you need to grind cane sugar. 

Versione italiana
Come si fa:
Sbattere le uova con lo zucchero, aggiungendo sempre un po di altri ingredienti, poco alla volta.

Cuocete in forno già caldo a 180 gradi per 40-45 minuti. Scaldare riempire con il ripieno: macinare zucchero di canna per ottenere zucchero di canna a velo (la quantità dipende dalle vostre preferenze) e mescolare con un cucchiaio o una forchetta bene con il mascarpone.

 


Przepis źródłowy:/Recipe source:/La ricetta originale
Smacznie i zdrowo