Labels

25/01/2016

Szybkie ciasto owsiane (krajanka) - Quick Oat Tea Cake Recipe - Dolce veloce alla avena

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
60 g płatków owsianych/ 2.1 oz oat flakes/ 60 g di fiocchi di avena
60 g mąki (np. z pełnego przemiału)/ 2.1 oz all purpose flour/ 60 g di farina 00 o integrale
230 g mleka zgęszczonego słodzonego lub masy kajmakowej/ 8.1 oz sweet condensed milk (or dulce de leche)/ 230 g di dulce de leche
100 g masła o temp. pokojowej/ 3.5 oz lukewarm butter/ 100 g di burro tiepido
1 żółtko/ 1 egg yolk/ 1 tuorlo
1 łyżka cynamonu/ 1 tbs cinnamon/ 1 cucchiaio di cannella
sok z 1 cytryny/ 1 lemon juice/ succo di 1 limone

Polski:
Wykonanie: Czas wykonania: 30 minut. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, przy czym używamy tylko 2/3 mleka zagęszczonego słodzonego (ew. masy kajmakowej). Układamy cienką warstwę ciasta na blaszkę. Pieczemy w 180°C przez 20 minut i kroimy na 12 wąskich paseczków. Dekorujemy pozostałym mlekiem (ew. masą kajmakową).

English
Method: Cooking time: 30 minutes. Mix all the ingredients well together (use only 2/3 of the condensed milk or dulce de lece). Fill in a baking tin with a thin layer of the batter. Bake at 356°F for 20 minutes. Cut into 12 pieces and decorate with the remaining condensed milk or dulce de leche.

Italiano
Come si fa: Tempo di preparazione e cottura: 30 minuti. Mescolare tutti gli ingredienti bene (usando solo 2/3 del dulce de leche). Mettere uno strato fino dell'impasto su una piastra da forno ricoperta con carta da forno. Cuocere per 20 minuti in forno preriscaldato a 180°C. Tagliare il dolce in 12 pezzi, decorarli con il dulce de leche rimasto.