Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

25/01/2016

Szybkie ciasto owsiane (krajanka) - Quick Oat Tea Cake Recipe - Dolce veloce alla avena

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
60 g płatków owsianych/ 2.1 oz oat flakes/ 60 g di fiocchi di avena
60 g mąki (np. z pełnego przemiału)/ 2.1 oz all purpose flour/ 60 g di farina 00 o integrale
230 g mleka zgęszczonego słodzonego lub masy kajmakowej/ 8.1 oz sweet condensed milk (or dulce de leche)/ 230 g di dulce de leche
100 g masła o temp. pokojowej/ 3.5 oz lukewarm butter/ 100 g di burro tiepido
1 żółtko/ 1 egg yolk/ 1 tuorlo
1 łyżka cynamonu/ 1 tbs cinnamon/ 1 cucchiaio di cannella
sok z 1 cytryny/ 1 lemon juice/ succo di 1 limone

Polski:
Wykonanie: Czas wykonania: 30 minut. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, przy czym używamy tylko 2/3 mleka zagęszczonego słodzonego (ew. masy kajmakowej). Układamy cienką warstwę ciasta na blaszkę. Pieczemy w 180°C przez 20 minut i kroimy na 12 wąskich paseczków. Dekorujemy pozostałym mlekiem (ew. masą kajmakową).

English
Method: Cooking time: 30 minutes. Mix all the ingredients well together (use only 2/3 of the condensed milk or dulce de lece). Fill in a baking tin with a thin layer of the batter. Bake at 356°F for 20 minutes. Cut into 12 pieces and decorate with the remaining condensed milk or dulce de leche.

Italiano
Come si fa: Tempo di preparazione e cottura: 30 minuti. Mescolare tutti gli ingredienti bene (usando solo 2/3 del dulce de leche). Mettere uno strato fino dell'impasto su una piastra da forno ricoperta con carta da forno. Cuocere per 20 minuti in forno preriscaldato a 180°C. Tagliare il dolce in 12 pezzi, decorarli con il dulce de leche rimasto.