Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

12/02/2018

Babka (babeczki) kawowo-cynamonowa - Coffee & Cinnamon Tea Cakes - Dolcetti alla cannella e caffè

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 i 1/2 szklanki mąki/ 2 &1/2 cup plain white flour/ 2 e 1/2 di tazza di farina
1 łyżka cynamonu/ 1 tbs cinnamon/ 1 cucchiaio di cannella
2 łyżki kawy rozpuszczalnej/ 2 tbs coffee instant/ 2 cucchiai di caffè solubile
1 łyżka kakao/ 1 tbs cocoa/ 1 cucchiaio di cacao
50 g masła/ 2 oz butter/ 50 g di burro
1/2 szklanki oleju/ 1/2 cup oil/ 1/2 di tazza di olio
1 szklanka mleka np. roślinnego/ 1 cup (vegetable) milk/ 1 tazza di latte (vegetale)
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
3 łyżki konfitury/ 3 tbs jam/ 3 cucchiai di marmellata
1/2 szklanki cukru/ 1/2 cup sugar/ 1/2 di tazza di zucchero
1 łyżeczka sody oczyszczonej/ 1 ts baking soda/ 1 cucchiaino di bicarbonato di soda
1 cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
szczypta soli/ a pinch of salt/ 1 pizzico di sale

Polski:
Wykonanie: Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, potem nadal ubijając na zmniejszonych obrotach dodać masło i olej, konfiturę (u mnie z aronii), mąkę przesianą z sodą i kakao, szczyptę soli, cynamon i kawę zaparzoną w 2-3 łyżkach gorącej wody. Mleko dolewamy stopniowo podczas ubijania. Wlać do natłuszczonej formy babkowej ewentualnie rozlać do papierowych foremek. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 45 minut, babeczki pieczemy w tej samej temperaturze, ale krócej, ok. 20 minut. Polać polewą migdałową: rozpuścić ok. 1 tabliczki gorzkiej czekolady (może być mniej, wtedy dodać trochę kakao), odrobinę marcepanu lub kilka kropel olejku migdałowego, 40-50 g masła, kilka łyżek cukru i odrobinę mleka lub mleka w proszku (np. roślinnego). Mieszać miksturę na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Polać nią babkę lub babeczki. 

English
Method: Beat the egg with sugar, then add the butter and oil and gradually all the other ingredients and stir everything well. Pour batter into a bundt cake form. Bake in a bundt cake tin at 360° F for about 40 minutes or in paper cupcakes at 360° F for about 20 minutes. Decorate with chocolate icing: 3 oz dark chocolate melt with a bit of milk, 1.5 oz butter, several tbs sugar and a ts almond extract or about 2 oz marzipan, stir over low heat until the icing becomes dense.

Italiano
Come si fa: Montare a spuma le uova con lo zucchero fino a che diventi quasi bianco, aggiungere gradualmente tutti gli altri ingredienti montando lentamente. Versare l'impasto in una teglia per ciambelloni oppure nei pirottini. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 45 minuti (la ciambella) oppure circa 20 minuti (i pirottini). Decorare con glassa al cioccolato e mandorle: sciogliere circa 100 g di cioccolato fondente con un po' di latte, 40-50 g di burro, un pezzo di marzapane oppure qualche goccia di estratto di mandorle oppure un po' di pasta di mandorla, mescolare il tutto ogni tanto e lasciare a fuoco basso finché non diventi denso.