Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

13/02/2018

Szarlotka z połówkami jabłek - Apple Halves Cake Recipe - Torta con mezze mele

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti

Ciasto/Dough/Impasto
400 g mąki/ 14 oz plain white flour/ 400 g di farina '0'
100 g cukru/ 3.5 oz sugar/ 100 g di zucchero
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
100 g masła/ 3.5 g butter/ 100 g di burro
60 g oleju lub oliwy/ 2 oz olive oil/ 60 g di olio d'oliva
ok. 2 łyżki śmietany/ 2 tbs cream/ 2 cucchiai di panna
szczypta proszku do pieczenia/ a pinch of baking powder/ un pizzico di lievito per i dolci

Jabłka/Apples/Mele
5-6 jabłek/ 5-6 cooking apples/ 5-6 mele
kilka łyżek soku z cytryny/ a few table spoons lemon juice/ qualche cucchiaio di succo di limone
cynamon do smaku/ cinnamon to taste/ cannella a piacere

Polski:
Wykonanie: Zagnieść ciasto i schłodzić na minimum 30 minut w lodówce (ponieważ zabrakło mi zwykłej mąki, dodałam trochę włoskiej mąki z grano duro (durum), zakupionej w tradycyjnym młynie). Obrać jabłka, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Pokropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem do smaku. 2/3 ciasta rozwałkować, wylepić nim szeroką blachę/foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powykluwać widelcem, wyłożyć połówkami jabłek. Resztę ciasta rozwałkować, szarlotkę przykryć rozwałkowanym plackiem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 °C. Udekorować lukrem: 1/2 szklanki cukru pudru utrzeć z 100 g śmietany (u mnie śmietana roślinna np. sojowa). Proponuję podanie szarlotki na ciepło. 

English
Method: Make the dough and leave it in the fridge for at least half an hour. Peel and clean the apples, cut them into halves and sprinkle them with cinnamon (if you like its taste) and lemon juice. Preheat oven to 360° F (180 °C). Take 2/3 of the dough out from the fridge and place the bottom crust in your pan. Fill with apple halves and cover with the remaining 1/3 of the dough and bake about 40 minutes. Decorate the cake with the following icing sugar: 1/2 cup icing sugar with 3.5 oz cream (you can also use vegetable cream such as soya cream). Serve warm or hot. 

Italiano
Come si fa: Lavate e sbucciate le mele, poi tagliatele a metà. Lavorare l'impasto. Rivestire la base dello stampo la metà dell'impasto. Mettete le mele sul primo strato dell'impasto e cospargetele con la cannella e succo di limone. Coprire con la seconda metà dell'impasto. Cuocete in forno già caldo a 180 gradi per 40-45 minuti. Decorate la torta con la glassa: sbattete 1/2 di tazza di zucchero a velo con 100 g di panna oppure panna vegetale tipo soia. Servite la torta calda o fresca.