Labels

24/02/2018

Buraczki czerwone w ziołach - Beetroot Salad Recipe - Rape rosse condite

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g gotowanych buraków/ 9 oz boiled beetroots/ 250 g di rape rosse lesse
1 łyżka oliwy z oliwek lub dobrego oleju/ 1 tbs olive oil/ 1 cucchiaio di olio d'oliva
1 łyżka majonezu/ 1 tbs mayo/ 1 cucchiaio di maionese
suszony koperek/ dried dill/ aneto secco
suszony czosnek niedźwiedzi/ dried wild garlic/ aglio orsino secco
ocet balsamiczny/ balsamic vinegar/ aceto balsamico

Polski
Wykonanie: Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plastry lub większe kawałki. Wymieszać z łyżką oliwy, suszonym koperkiem i odrobiną suszonego czosnku niedźwiedziego, skropić  octem balsamicznym do smaku. Taką sałatkę jada się np. we Włoszech, przy czym najczęściej bez koperku.... Koperek, przyznaję się "bez bicia", to mój dodatek... :).

English
Method: Grate the beetroots or cut them into pieces, mix with olive oil, dried dill and a pinch of dried wild garlic, sprinkle with balsamic vinegar to taste.

Italiano
Come si fa: Grattugiare le rape oppure tagliatele a pezzi o fette, mescolare bene con l'olio d'oliva, l'aneto ed un pizzico di aglio orsino. Alla fine condire con un po' di aceto balsamico a piacere.



Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment