Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

08/02/2018

Tort makowo-kawowy - Poppy Seed Coffee Cake Recipe - Torta al papavero con crema al caffè

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g mąki/ 9 oz plain white flour/ 250 g di farina
100 g wiórek kokosowych/ 3.5 oz coconut flour/ 100 g di farina di cocco
220 g masła/ 7.7 oz butter/ 220 g burro
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
300 g cukru/ 10.5 oz sugar/ 300 g di zucchero
200 g mielonego maku/ 7 oz poppy seeds/ 200 g di semi di papavero
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito

Masa/ For the icing/ Crema:
200 g masła/ 7 oz soft butter/ 200 g di burro morbido
200 g cukru pudru/ 7 oz icing sugar/ 200 g di zucchero a velo
3 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej/ 3 ts coffee instant/ 3 cucchiaini di caffè solubile
2-3 łyżki śmietany np. roślinnej/ 2-3 tbs (vegetable) cream/ 2-3 cucchiai di panna (vegetale)
2 łyżki gorzkiego kakao/ 2 tbs cocoa/ 2 cucchiai di cacao amaro
2 łyżki wódki lub spirytusu/ 2 tbs pure alcohol or vodka/ 2 cucchiai di alcool puro o vodka

+ woda lub woda z alkoholem do nasączenia tortu/ water or water with alcohol for softening the cake/ acqua o acqua con l'alcol per "annaffiare" la torta
+ konfitura z czarnej porzeczki do przełożenia/ black current jam/ marmellata di ribes nero

Polski:
Wykonanie: Ubić do białości żółtka z cukrem, potem dodać masło, nadal ubijając. Stopniowo dodać, mąkę, proszek, mak i wiórki wymieszać na wolnych obrotach. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać.

Wlać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 40-50 minut. Odstawić do ostudzenia. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na 3 lub 4 krążki. Nasączamy je wodą lub wodą z alkoholem tuż przed przełożeniem masą, inaczej krążki się nam porozrywają.

Masa: Ubijamy miękkie masło z cukrem, dodajemy stopniowo śmietanę, nie przerywając ubijania, po czym kakao, a na koniec rum lub wódkę czy spirytus razem z kawą rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku. 

Tak wykonaną masą przekładamy tort, (przy czym pierwszą, spodnią, warstwę dodatkowo przekładamy konfitura z czarnej porzeczki), dekorujemy nią również zewnętrzną część tortu i układamy kawałki orzechów włoskich lub wg uznania. Tort przechowujemy w zimnym miejscu.

English
Method: Beat the egg yolks with sugar, add the soft butter, baking powder with flour, poppy seeds, coconut flower and mix everything well. Beat the egg whites until stiff peaks are formed. Mix everything delicately with a spoon.

Pour batter into a round form. Bake at 360° F for about 40-50 minutes. Leave to cool. Cut into 3 or 4 round parts and cover them with the icing. Spread the black current jam also over the first layer. Decorate the cake with walnuts or any other nuts.

The icing: Mix all the ingredients together well adding a small amount of the cream and coffee melted in a very small amount of boiling water at a time. 

Italiano
Come si fa: Montare a spuma i tuorli con lo zucchero fino a che diventi quasi bianco, aggiungere il burro e montare ancora. Amalgamare bene il tutto con la farina con il lievito, i semi di papavero e la farina di cocco. Montare gli albumi e mettere tutto insieme delicatamente.

Versare l'impasto in una teglia rotonda unta. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40-50 minuti. Lasciare a raffreddare. Tagliare la torta fredda a 3 o 4 rotoli. "Annaffiare" ogni rotolo prima di spalmare la crema. Il primo strato va anche spalmato con la marmellata di ribes nero. Decorare la torta con le noci.

Crema: Montare il burro con lo zucchero, aggiungere la panna ed il caffè sciolto in poca acqua bollente, poco alla volta montando ancora per qualche minuto. Aggiungere gli altri ingredienti e mettere tutto insieme.